Talarki z polenty.pdf

(104 KB) Pobierz
Microsoft Word - 200705.doc
Die Kunst des gesunden Geniessens.
LÔarte del sano piacere.
La cocina sana: Arte y placer.
La cuisine saine: Art et plaisir.
The art of healthy eating.
AMC
Talarkizpolenty
wsosiepomidorowo
wsosiepomidorowo
warzywnym
Składnikidla
4osób:
osób:
Polenta
500mlbulionuwarzywnego
180gkaszkikukurydzianej
Gałkamuszkatołowa
Olejdosmarowania
30gstartegoŜółtegoseraParmezan(ok.40%ws.m.)
Sospomidorowowarzywny
400gróŜnokolorowejpapryki
250gcukini
1czerwonapapryczkachili
1cebula
1ząbekczosnku
400gprzetartychpomidorów
Sól,pieprz
2łyŜkistołoweoctubalsamico
2łyŜkistołoweoliwyzoliwek
1pęczekbazylii
Talarkizpolenty
Talarkizpolenty
439731077.001.png 439731077.002.png
Przygotowanie::
Bulion warzywny zagotować w garnku do mleka 16 cm, 2,7 l. Mieszając dodać do mleka
kaszkękukurydzianąigotowaćnaniskiejenergiiodczasudoczasumieszając–zgodniez
instrukcją zawartą na opakowaniu kaszki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową.
Posmarowaćolejemblachędopieczeniaiumieścićnaniejpolentęogrubości1,5–2cm,a
następniezostawićdoostygnięcia.
Papryki,cukinięipapryczkęchilioczyścić,obraćcebulęiczosnek.Wszystkieskładnikipokroić
w kostkę. Osuszoną, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię przełoŜyć do odpowiedniego
garnka, na wierzchu ułoŜyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Garnek
przykryćpokrywądoserwowaniaipodgrzaćna2/3energiidoosiągnięciapierwszejczerwonej
strefy.Gotowaćnaniskiejenergiiprzezok.10minut.
Letniąpolentępokroićwtalarkilubkwadratowekawałki.Zpapierudopieczeniawyciąćkoło(ø
24cm).Papierodpieczeniaumieścićwgarnku24cm,3,5liumieścićnanimpołowękołaz
polenty.CałośćposypaćParmezanem,anagarnkuzamontowaćkuchenkęAtmosfera.Ustawić
palnik na 2/3 energii, a Atmosferę na duŜym obwodzie grzewczym na 6 stopień. Talarki
zapiekać przez 8 – 10 minut do zarumienienia. Zapieczone talarki zabezpieczyć przed
ostygnięciem;pozostałetalarkiumieścić w garnku iposypać parmezanem.Wyłączyćpalnik;
talarkizapiekaćnatakimsamymustawieniuAtmosferyprzezok.5minut.Przetartepomidory
dodaćdowarzyw,zagotowaćidoprawićdosmakusolą,pieprzem,octembalsamicoioliwąz
oliwek.Listkioskubanezgałązekbazyliidodaćdososuwarzywnego.
ania:45minut
ok.290kcalnaosobę
ania:
Wskazówka: Kaszka doprzygotowywania polenty jestdostępnawróŜnychwariantach
jakościowych.Wzwiązkuztymwymaganailośćwodyorazczasgotowania
mogąbyćróŜnewzaleŜnościodproduktu.PrzygotowującpolentęnaleŜy
więc stosować się do instrukcji zawartych na opakowaniu i uwaŜać, aby
masajuŜpoosiągnięciuodpowiedniejtemperaturybyłasztywnaiciągnąca.
Wycinając talarki resztę polenty moŜna lekko uformować delikatnie
dociskajączapomocąfoliikulinarnejniewielkienierównościzostanąpóźniej
„zatuszowane”zapomocąsera.
Przygotowanie
Czasprzygotow
Czasprzygotowania:
Czasprzygotow
439731077.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin