Chrupiąca wieprzowina w sosie.doc

(29 KB) Pobierz
Przepis

Chrupiąca wieprzowina w sosie

 

Składniki: 

30 dag schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej

1 średnia cebula dymka, 3 grzyby mu-err lub pieczarki, 1 cm świeżego imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Marynata: szczypta soli, 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry

Ciasto: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, woda

Sos przyprawowy: 1 1/2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki bulionu lub wody

 

Wykonanie: 

Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa, chyba moja ulubiona. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwicy, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem.

Przygotowanie:

Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.

Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).

Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego

Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso.

Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple.

Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.

Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin