Podobne kategorie
Główne składniki
· Ryby (433)
· Warzywa (2472)
· Zioła i przyprawy (1767)
Rodzaj przepisu
· Zupa (434)
· Obiad (2159)
· Lunch (1833)
· Przystawka (1526)
Kuchnia
· Francuska (268)
Inne
· Por (103)
· Pomidory (651)
· Tymianek (234)
· Szafran (35)
· Krewetki (105)
· Kolacja Walentynkowa (582)
· Zupa warzywna (181)
· Zupa rybna (17)
· Przepisy karnawałowe (545)
Podobne artykuły
· Jak gotować bulion drobiowy?
· Jak zaplanować zdrowy lunch
· Jak gotować makaron?
· Jak przyrządzić buraki?
· Szparagi - jak je przechowywać i gotować
Bouillabaisse - marsylska zupa rybna
Oceń
Łatwe
Dodaj zdjęcie
1 z 1
Zdjęcie: aggatha
Autor przepisu: Mary Young
Ta prosta zupa rybna to klasyczne danie francuskiej kuchni rodem z Marsylii. Podawać z kromką gorącego tosta posmarowanego łyżką sosu rouille.
Gotowe w 40 min
Składniki
ilość porcji: 12
· 180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek
· 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
· 2 pory, pokrojone w plasterki
· 3 pomidory - obrane, oczyszczone z pestek i drobno pokrojone
· 4 ząbki czosnku, zgniecione
· 1 łodyżka kopru
· 1 łodyżka świeżego tymianku
· 1 liść laurowy
· 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
· 350 g muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
· 2 l wrzątku
· sól i pieprz do smaku
· 2300 g okonia morskiego
· 1 szczypta szafranu
· 350 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
Dodaj do ulubionych
Wyślij przepis e-mailem
Drukuj
To nie jest to? Sprawdź podobne przepisy!
·
Śródziemnomorska zupa rybna
Zupa wonton
Zupa dyniowa
Cioppino - czyli gulasz rybny z San Francisco
Cioppino z Południowej Kalifornii
Chowder - czyli zupa rybna
Zupa rybna na szybko
Okoń w zupie z kopru włoskiego
Zupa grzybowa bez śmietany
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 25 min
1.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, por, pokrojone pomidory i czosnek. Mieszając, gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
2.
Wmieszać koper, tymianek, liść laurowy i skórkę pomarańczową. Dodać owoce morza i wrzącą wodę, i wymieszać całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, i gotować przez około 3 minuty, aby olej i woda się połączyły.
3.
Dodać rybę i zmniejsz ogień na średni. Kontynuować gotowanie przez kolejne 12 do 15 minut lub do momentu, gdy ryba się ugotuje. Ryba powinna być nieprzezroczysta i delikatna, ale nadal zwarta. Nie powinna się rozpadać.
4.
Spróbować bouillabaisse i doprawić do smaku. Wmieszać szafran, a następnie wlać zupę do ogrzanej wazy lub miseczek. Podawać.
Opublikowano przez: Allrecipes
xyzgeo