zupa rybna (2).docx

(79 KB) Pobierz

Podobne kategorie

Główne składniki

·         Ryby (433)

·         Warzywa (2472)

·         Zioła i przyprawy (1767)

Rodzaj przepisu

·         Zupa (434)

·         Obiad (2159)

·         Lunch (1833)

·         Przystawka (1526)

Kuchnia

·         Francuska (268)

Inne

·         Por (103)

·         Pomidory (651)

·         Tymianek (234)

·         Szafran (35)

·         Krewetki (105)

·         Kolacja Walentynkowa (582)

·         Zupa warzywna (181)

·         Zupa rybna (17)

·         Przepisy karnawałowe (545)

Podobne artykuły

·         Jak gotować bulion drobiowy?

·         Jak zaplanować zdrowy lunch

·         Jak gotować makaron?

·         Jak przyrządzić buraki?

·         Szparagi - jak je przechowywać i gotować

Bouillabaisse - marsylska zupa rybna

Oceń

Łatwe


Bouillabaisse - marsylska zupa rybna

Dodaj zdjęcie

1 z 1 <>

Zdjęcie: aggatha

Autor przepisu: Mary Young

Ta prosta zupa rybna to klasyczne danie francuskiej kuchni rodem z Marsylii. Podawać z kromką gorącego tosta posmarowanego łyżką sosu rouille.

  Gotowe w 40 min

Składniki

ilość porcji: 12

·         180 ml (3/4 szklanki) oliwy z oliwek

·         2 cebule pokrojone w cienkie plasterki

·         2 pory, pokrojone w plasterki

·         3 pomidory - obrane, oczyszczone z pestek i drobno pokrojone

·         4 ząbki czosnku, zgniecione

·         1 łodyżka kopru

·         1 łodyżka świeżego tymianku

·         1 liść laurowy

·         1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

·         350 g muli, oczyszczonych i obranych z wąsów

·         2 l wrzątku

·         sól i pieprz do smaku

·         2300 g okonia morskiego

·         1 szczypta szafranu

·         350 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych

Dodaj do ulubionych

Wyślij przepis e-mailem

Drukuj


To nie jest to? Sprawdź podobne przepisy!

·         Śródziemnomorska zupa rybna

Śródziemnomorska zupa rybna

·         Zupa wonton

Zupa wonton

·         Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

·         Cioppino - czyli gulasz rybny z San Francisco

Cioppino - czyli gulasz rybny z San Francisco

·         Cioppino z Południowej Kalifornii

Cioppino z Południowej Kalifornii

·         Chowder - czyli zupa rybna

Chowder - czyli zupa rybna

·         Zupa rybna na szybko

Zupa rybna na szybko

·         Okoń w zupie z kopru włoskiego

Okoń w zupie z kopru włoskiego

·         Zupa grzybowa bez śmietany

Zupa grzybowa bez śmietany

·         Śródziemnomorska zupa rybna

Śródziemnomorska zupa rybna

·         Zupa wonton

Zupa wonton

·         Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

·         Cioppino - czyli gulasz rybny z San Francisco

Cioppino - czyli gulasz rybny z San Francisco

·         Cioppino z Południowej Kalifornii

Cioppino z Południowej Kalifornii

·         Chowder - czyli zupa rybna

Chowder - czyli zupa rybna

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 25 min

1.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, por, pokrojone pomidory i czosnek. Mieszając, gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

2.

Wmieszać koper, tymianek, liść laurowy i skórkę pomarańczową. Dodać owoce morza i wrzącą wodę, i wymieszać całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, i gotować przez około 3 minuty, aby olej i woda się połączyły.

3.

Dodać rybę i zmniejsz ogień na średni. Kontynuować gotowanie przez kolejne 12 do 15 minut lub do momentu, gdy ryba się ugotuje. Ryba powinna być nieprzezroczysta i delikatna, ale nadal zwarta. Nie powinna się rozpadać.

4.

Spróbować bouillabaisse i doprawić do smaku. Wmieszać szafran, a następnie wlać zupę do ogrzanej wazy lub miseczek. Podawać.

Opublikowano przez: Allrecipes

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin