tortilla z gyrosem i sosem czosnkowym
Postanowiłam tuż po świętach w których królowały jajka, chrzan i wędlina - postanowiłam zrobić coś baaaardzo kalorycznego, niezdrowego i pysznego :) Tortilla z kurczakiem ala gyros, warzywami i sosami. Sosem czosnkowym i meksykańskim. Sos czosnkowy przygotowałam sama, natomiast meksykański to gotowiec ;) z tego przepisu wyszło mi 6 tortilli :)
Składniki:
2 filety z kurczaka
6 tortilli
2 pomidory
cebula czerwona
długi ogórek
zestaw sałat
puszka kukurydzy
1 marchewka
przyprawy:
sól, pieprz, przyprawa gyros bądź przyprawa do kurczaka
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany, bądź jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa tzaziki
wykonanie:
1. Filet - umyć, pokroć w drobne kawałki, wlać 2 łyżki oleju, zasypać przyprawami i pozostawić na przynajmniej godzine w lodówce. Po tym czasie usmażyć.
2. Sos - czosnek wygnieść przez praskę do miseczki, do tego dodać majonez i śmietanę, przyprawić, można również dodać zioła, lub drobno startego ogórka. Wstawiam do lodówki, wyciągam dopiero gdy będzie potrzebny.
3. Warzywa - wszystkie posiekać według uznania (ja wszystkie pokrojone warzywa wstawiam do osobnych miseczek i każdy składa sobie sam swoją tortillę w zależności od upodobań)
4. placek tortilli zagrzać kilka sekund w mikrofali
Bierzemy udział w:
Autor: kaśka lewandowska o 21:50 2 komentarze:
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook
Linki do tego posta
Etykiety: KUCHNIA
xyzgeo