Bliny gryczane.rtf

(6 KB) Pobierz
Bliny gryczane

Bliny gryczane

 

Składniki:

półtorej szklanki kaszy gryczanej niepalonej

niepełna szklanka mleka

2 jaja

2 dag droży

l

szczypta cukru

olej do smażenia

 

Kaszę zmiel w młynku do kawy. Z roztartych droży, 2 łek zmielonej kaszy, cukru i kilku łek letniego mleka przyrzą rozczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce.

 

Gdy zacznie się burzyć, wsyp resztę kaszy, dodaj roztrzepane żółtka, sól i tyle mleka, by ciasto miało konsystencjęstej śmietany. Delikatnie domieszaj do niego pianę ubitą z białek i odstaw, by wyrosło.

 

Gdy podwoi objętość, rozgrzej na patelni olej i ładź placuszki o średnicy około 10 cm. Usmaż je z obu stron.

 

Podawaj z kawiorem, rybądzoną lub na słodko - ze śmietaną, konfiturami albo sosem waniliowym.

 

W Rosji - skąd pochodzi ten przepis - smaży się bliny na małych jednoporcjowych patelniach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin