INHIBICJA ENZYMÓW.doc

(47 KB) Pobierz
INHIBICJA ENZYMÓW: odwracalne lub niedowracalne

INHIBICJA ENZYMÓW: odwracalne lub niedowracalne

hamowanie aktywności enzymów przez odpowiednie cząsteczki

zwane inhibitorami. System ten pozwala na kontrolę i regulację

aktywności enzymatycznaj.

1)Inhibicja nieodwracalna-polega zazwyczaj na destrukcji lub

modyfikacji grupy enzymu.

2)Inhibicja odwracalna- powoduje hamowanie aktywności enzymu,

jednak po usunięciu cząsteczki hamującej można przywrócić

pierwotną aktywność. Dzieli się na kompetencyjną- inhibitory

wykazują analogię strukturalną do substratu i konkurują z nim o

centrum katalityczne enzymu polega na zmniejszeniu liczby czastek

E zdolnych wiązać substrat, i niekompetencyjną- inhibitory i

substraty mogą być jednoczesnie wiązena przez enzym i tworzyć

kompleks polega na zmniejszeniu liczby „obrotów” enzymu.

3)Inhibicja allosteryczna- gdy jedno miejsce aktywne enzymy może

oddziaływać na drugie miejsce aktywne tej samej cząsteczki enzymu.

KLASYFIKACJA ENZYMÓW:

a)ze względu na typ i mechanizm reakcji enzymy podzielono

na 6klas, a kazda z nich ma od4-13 podklas.

b)Nazwa enzymu składa się z 2części:

1-zakonczona na –aza okresla typ katalizowanej reakcji

2- okresla substrat(y)

c) ze jeśli do wyjaśnienia potrzebna jest dodatkowa

informacja to podawana jest w nawiasach.

d)każdy enzym ma numer kodu EC. Który charakteryzuje

typ reakcji , czyli klase, podklasę, podpodklasę, czwarty

człon wskazuje na nazwę enzymu.

KLASY ENZYMÓW:

1)Oksydoreduktazy- przenoszą elektrony i protony do

odpowiedniego akceptora, enzymy katalizujące reakcje,

w których dochodzi do zmiany stopnia utleniania.

2) Transferazy- katalizuja reakcje przenoszenia grup

funkcyjnych z jednej cząsteczki na druga.

3) Hydrolazy- prowadzą hydrolizę substratu z jednoczesnym

przyłączeniem czasteczki wody. Enzymy te rozkładają

wiazania w cząsteczkach używając wody.

4) Liazy- katalizuja reakcje odczepiania pewnych grup od

substratu bez udziału wody, tworząc zazwyczaj wiązania podwójne.

5) Izomerazy- przeprowadzają reakcje przegrupowań

wewnatrzczasteczkowych, bez zmiany jej składu atomowego.

7) Ligazy katalizujące tworzenie nowych wiązań, czyli

łączenie się dwóch czasteczek.

MITOCHONDRIA:lipoproteinowe organelle otoczone dwiema

wysoce wyspecjalizowanymi błonami. Nazywane SA

siłowniami/ maszynami produkującymi ATP.

-kształt- od podłużnego do kulistego.

-wielkośc- średnica 0,2-3µm

-liczba w komórce- najmniej w plemnikach ok. 24tys, najwięcej

w oocytach 300tys zajmuja ok. 12%objętości komórki.

-rozmieszczenie- zależne od potrzeb, mają zdolność

czynnego przemieszczania się

-błona zew.- gładka

-błona wew- silnie pofałdowana.

Procesy biochemiczne zachodzące w wewnętrznej

błonie mitochondrialnej:

-utlenianie biologiczne- oddychanie-proces rozkładu

subst. Organicznych na proste związki z uwolnieniem energii.

-fosforylacja substratowa o oksydacyjna- powstawanie

związków wysokoenergetycznych.

ZWIĄZKI MAKROERGICZNE NOŚNIKI ENERGII:

mają one w swoich cząsteczkach pewne szczególne połączenia-

wiązania wysokoenergetyczne, które przy hydrolizie wyzwalają

więcej niż 25kJ/mol.

Rozkład elektronów wokół takich wiazań powoduje, że ich rozpad

dostarcza dużych ilości energii.

W zależności od typu wiązań jakie tworzą dzieli się je na 4 grupy:

-bezwodnikowych fosforanowo-fosforanowych,

-bezwodnikowych  karboksylo- fosforanowych

-guanidyno- fosforanowych

-tioestrowych

Największe znaczenie w metabolizmie mają związki posiadające

wiązanie bezwodnikowe fosforanowo- fosforanowe. Wszystkie

nukleotydy posiadaja jedno takie wiązanie. Największe znaczenie

wśród nich ma nukleotyd adeninowy, który tworzy często takie

wiązania tworząc wysoce energetyczna cząsteczkę ATP.

GLIKOGEN: polisacharydy o bardzo rozgałęzionej strukturze.

Pełni funkcję zapasową u zwierząt- „skrobie zwierzęcą”

-zbudowany z glukozy

-gromadzony w wątrobie i mięśniach

-rozgałęzienie następuje co 8-12reszt glukozy

-ma zmienna strukture i masę czasteczkowa

-glukozy połaczone SA wiązaniem α1,4 –glokozydowym

-wiązania α1,6- glokozydowe stanowia ok. 10%.

ROZKŁAD WĘGLOWODANÓW W PRZEWODZIA

POKARMOWYM-TRAWIENIE:

Ze spożywanych węglowodanów  główna rolę odgrywa skrobia.

Znacznie mniej spozywamy sacharozy, laktozy, glikogenu,

cukrów prostych.

TRAWIENIE TŁUSZCZY- LIPOLIZA:

-w ślinie i żoładku- lipaza-hydroliza triacygliceroli- wolne

kwasy nienasycone tłuszczowe + 1,2diacyloglicerolu.

-w trzustce- lipaza aktywowana przez sole kwasów żółciowych-

diacylogricerole, momoacyloglicerole, glicerol, wolne kwasy tłuszczowe.

-w trzustce- fosfolipaza- wolne kwasy tłuszczowe i lizofosfolipidów.

-w trzustce- hydrolaza estrów cholesterolowych.

UTLENIANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:

-zachodzi w mitochondriach

-koenzymami są NAD i FAD

-podczas utleniania powstaje ATP

-proces ten wymaga obecności tlenu

-kwasy tłuszczowe są aktywowane w obecności  ATP i CoA

-kwasy tłuszczowe transportowane SA przez wewnetrzną błonę

mitochondrialną jako pochodne karnityny.

BIOSYNTEZA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:

- synteza ma miejsce w systolu

-związki pośrednie są kowalencyjnie związane z grupą tiolową białek

-enzymy uczestniczace  w syntezie występują w kompleksach

-łancuch kwasów tłuszczowych ulega wydłuzeniu przez dobudowanie

węgla z acetylo-CoA

-zwiazkiem redukującym jest NADPH

-wydłużanie kwasów zatrzymuje się na łańcuchu z 16 atomami

wegla. Dalsze wydłużanie i synteza wiazań podwójnych odbywa

się przy udziale innego kompleksu.

ROLA KWASU CYTRYNOWEGO W SYNTEZIE

KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:

-acetylo-CoA powstaje w mitochondriach

- kwasy tłuszczowe syntetyzowane są w systolu

-mitochondria nie SA przepuszczalne dla acetylo-CoA

- bariere tę omija cytrynian, który przenosi grupy acetylowi

przez błonę mitochondriów

-cytrynian powstaje w mitochondriach w wyniku kondensacji

acetylo-CoA i szczawiooctanu

-szczawiooctan przekształcony w jabłczan wraca do

mitochondriów

-transport 1cz. Acetylo-CoA dostarcza 1cz. NADPH

BIOSYNTEZA CHOLESTEROLU:

Za synteze cholesterolu odpowiedzialne jest przede wszystkim

siateczka śródplazmatyczna i cystol komórkowy. Synteza

zachodzi głównie w komórkach wątroby. Do syntezy jednej

czasteczki cholesterolu potrzebnych jest 18czasteczek

acetylo-koenzymu A.

CHOLESTEROL:

-wystepuje w stanie wolnym

-srednio w organizmie znajduje sieok. 60g cholesterolu

-2.3 w mięśniach szkieletowych, tkance tłuszczowej i skórze,

-1/3 wchodzi w skład lipoproteid i błon biologicznych

-2g cholesterolu dziennie słuzą do syntezy kwasów tłuszczowych

-z kałem wydalene dziennie jest ok. 1g.

BIOCHEMICZNA ROLA CHOLESTEROLU:

  Cholesterol jest prekursorem ważnych steroidów w organizmie:

-kwasy żółciowe

-hormony kory nadnerczy

-hormony płciowe

-witaminy D

  Wszystkie sterole wystepują w organizmie maja podobny

rdzeń cykliczny.

KETOGENEZA:proces powstawania ciał ketonowych. Proces

ten zachodzi w wątrobie i korze nerki.

Podczas głodu acetyloCoA powstały z rozpadu tłuszczów nie

zawsze może wejść w cykl Krebsa.

Acetylo-CoA jet wówczas przekształcany w ciała ketonowe, które

są transportowane z mitochondriów komórek nerkowych do krwi,

a nastepnie do tkanek obwodowych.

Ciała ketonowe są preferencyjnie w stosunku do glukozy

wykorzystywane jako źródło enegii przez mięśnień

sercowy i korę nadnerczy.

BIOSYNTEZA NUKLEOTYDÓW:             

-w tej biosyntezie uczestniczą czasteczki rybozy

-w biosyntezie PURYN do czasteczek rybozy dobudowywane są

kolejne atomy tworzące cały nukleotyd

-w biosyntezie PIRYMIDYN cząsteczki rybozy dodawane

SA do uformowanego pirscienia pirymidynowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin