ciasto:
• 3 szkl mąki pszennej
• 1 kostka margaryny
• 3/4 szkl cukru pudru
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 4 żółtka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 łyżeczki amoniaku
mak:
• 20 dag sparzonego i zmielonego maku
• 1-2 łyżki masła
• 1 jajo
• 2 łyżki miodu
• olejek migdałowy
• bakalie
• cukier do smaku
rolada:
• 4 jajka
• 1/2 szkl cukru kryształu
• 1/2 szkl mąki pszennej
• 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
• 1/2 l mleka
• 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
• 1 kostka masła
dodatkowo:
• 2 galaretki (smak dowolny)
• 4-5 łyżek twardej marmolady
• 1 mały słoik powideł śliwkowych
• 1 puszka brzoskwiń
• kubeczek jeżyn (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej zrobić pierogi z makiem.
Mak:
Masło roztopić,dodać resztę składników,dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć pierogi upiec.
Wykonanie rolady:
Białka ubić z cukrem,dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec ok.15 min. w temp.180 *C.Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i jeszcze ciepłą zwinąć w rulon i wystudzić. Po wystudzeniu posmarować marmoladą.
Wykonanie masy:
Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche z pierogami-masa budyniowa-plastry rolady-pomiędzy nimi brzoskwinie-zalać tężejącą galaretką.
wieslaw7105