Ciasto Tygrysek.odt

(34 KB) Pobierz

Ciasto Tygrysek

 

Składniki:

ciasto:

       3 szkl mąki pszennej

       1 kostka margaryny

       3/4 szkl cukru pudru

       2 łyżki gęstej śmietany

       4 żółtka

       1 łyżeczka proszku do pieczenia

       1/3 łyżeczki amoniaku

mak:

       20 dag sparzonego i zmielonego maku

       1-2 łyżki masła

       1 jajo

       2 łyżki miodu

       olejek migdałowy

       bakalie

       cukier do smaku

rolada:

       4 jajka

       1/2 szkl cukru kryształu

       1/2 szkl mąki pszennej

       1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

       1/2 l mleka

       2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

       1 kostka masła

       cukier do smaku

dodatkowo:

       2 galaretki (smak dowolny)

       4-5 łyżek twardej marmolady

       1 mały słoik powideł śliwkowych

       1 puszka brzoskwiń

       kubeczek jeżyn (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej zrobić pierogi z makiem.

Mak:

Masło roztopić,dodać resztę składników,dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć pierogi upiec.

Wykonanie rolady:

Białka ubić z cukrem,dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec ok.15 min. w temp.180 *C.Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i jeszcze ciepłą zwinąć w rulon i wystudzić. Po wystudzeniu posmarować marmoladą.

Wykonanie masy:

Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń.

Przełożenie ciasta:

Ciasto kruche z pierogami-masa budyniowa-plastry rolady-pomiędzy nimi brzoskwinie-zalać tężejącą galaretką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin