Sushi.docx

(37 KB) Pobierz

SUSHI (czyt. suszi) przepis - instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu

zwijanie rolkicalifornia roll

Bezwzględnie potrzebne

Na początek potrzebne rzeczy do zrobienia sushi. Łatwo można je dostać w wielu sklepach z kuchnia azjatycką.

·         ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)

·         ocet ryżowy

·         cukier i sól

·         matę bambusowa do rolowania

·         ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)

·         nori - prasowane algi

·         wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku

·         marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki

·         sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman)

·         pałeczki lub palce :-)

·         no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej

 

Zabieramy się do roboty.

Ryż to podstawa

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.

Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż - klejenie rolek z ciepłym ryżem = katastrofa - nori robi się gumowate (wchłania wodę z ryżu).

 

Składniki

Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem)

Ryby

Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu. * Jak mamy dobre i pewne źródło kupujemy ryby świeże. * Nie kupujemy ryb w marketach. * Lepiej kupić rybę mrożoną niż nie świeżą. * Nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych. * Ryby, które są dostępne tylko mrożone np. ryba maślana - kupujemy mrożone, nie rozmrażane w sklepie. Sprawdźcie czy w Waszej okolicy nie ma hurtowni z rybami, to najlepsze źródło, często mają w hurtowniach zbiorniki z żywymi rybami też np. łososiami i to jest to co lubimy najbardziej. Jeżeli musicie kupować rybę w przypadkowym miejscu dobrym zwyczajem jest uprzedzanie sprzedawcy, że mamy zamiar jeść rybę na surowo - czasem skłania ich to do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej braku :-) Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.

Inne

Awokado musi być miękkie, ale nie za miękkie :-) Awokado szybko dojrzewa jak leży razem z jabłkami (nie to nie są zabobony :-)).

Ogórek - dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski.

Wasabi - jeżeli kupiliście je w proszku, zmieszajcie dwie, trzy łyżki wasabi z naprawdę niedużą ilością wody

Rolki - Maki

Zaczniemy od rolek. Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Na rozwiniętą matę kładziemy arkusz wodorostów, ważne! - chropowatą stroną do góry. Na 2/3 powierzchni układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei (przynajmniej powinien :-)), uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Teraz zaginamy matę w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklejały. Każdemu zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi.

Poniżej przykładowe kombinacje składników:

·         surimi (paluszki krabowe), ogórek, awokado

·         łosoś (może ostatecznie być wędzony)-ryba maślana-tuńczyk-krewetki, ogórek, awokado

·         surimi, łosoś, ogórek, awokado

·         surimi,awokado i na wierzchu cienki plasterek łososia (najlepsze w wersji z ryżem na wierzchu

 

Poniżej bardzo smaczne kombinacje, bez surowych ryb

·         samo awokado (prosta i rewelacyjna)

·         gotowana krewetka, sałata, awokado, majonez lub serek filadelfia

·         pieczony łosoś w sosie teryaki, awokado, majonez lub serek filadelfia

·         smażony węgorz

Sushi na ryżu - Nigiri

Polecam do robienia na początek są prostsze od rolek. Rybę na nigiri tniemy na paski o wielkości 2x5cm i maksymalnie 0,5cm grubości. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch rybę czy krewetkę.

·         smażonego węgorza

·         łososia

·         rybę maślaną

·         gotowaną krewetkę (są w sprzedaży gotowe do sushi - są super)

Maki z ryżem na wierzchu - Uramaki - teoretycznie wyższa szkoła jazdy :-)

Zwlekałem z próbą zrobienia tych rolek, bo wydawało się to trudne. Pierwsze próby faktycznie nie były zbyt udane :-), ale obiecujące. Według mnie ta wersja smakuje inaczej, znacznie lepiej od wersji klasycznej, wydaje się to nielogiczne (te same składniki), ale wiele osób tak uważa - coś musi w tym być.
Do zrobienia tego rodzaju rolek (ryż na wierchu - nori w środku) potrzebujemy foli spożywczej, którą oklejamy matę do zwijania rolek. I to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie. Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę). Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Uramaki często podaje się posypane prażonym sezamem, kawiorem, cienkimi plastrami ryby lub awokado. Moje ulubione nadzienie to krewetka, majonez, sałata i awokado w środku oraz łosoś/węgorz na wierzchu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin