DIETA.pdf

(552 KB) Pobierz
447761980 UNPDF
1.
PODSTAWY UKŁADANIA DIETY
Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać produkty? Na te pytania postaram
się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu. Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii
w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść.
Temat został potraktowany ogólnie, nie jest to konkretna dieta, bo nie da się ułożyć jednej rozpiski dla
wszystkich. Każdy jednak kto zaznajomi się z tym tematem powinien mieć solidne podstawy do ułożenia własnej
diety.
Więc zaczynamy.
Całość rozkładamy na 6 części. Przyjmujemy, że trening odbywa się między 4 i 5 posiłkiem.
BIAŁKA
Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować.
Źródłami białka są:
* jajka
- jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe.
* mięsa
- drób (kurczak, indyk) - ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu
- wołowina - bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu
- wieprzowina - szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę,
wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu.
* ryby
- ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza
białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste.
* owoce morza
- krewetki, małże...
Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość
istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia.
* twarogi
- twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi
czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas.
Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
Teraz rozkładamy białka na poszczególne posiłki.
Posiłek I
-pierś z kurczaka
Posiłek III
-pierś z kurczaka
***TRENING***
-wołowina
1
-jajka
Posiłek II
-łosoś
Posiłek IV
Posiłek V
447761980.003.png 447761980.004.png
Posiłek VI
-twaróg półtłusty
Tak wyglądają rozłożone na posiłki źródła białka.
TŁUSZCZE
Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują
w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp.
Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1
do 4.
Źródłami tłuszczy są:
* tłuste ryby morskie
- to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA).
- tran - jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na
mojej liście suplementów.
- omega-3 - j.w.
* orzechy
- włoskie, brazylijskie, migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który
podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie.
* oleje
- lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom
cholesterolu.
Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz okołotreningowych.
Do białek dodajemy tłuszcze.
Posiłek I
-jajka
-garść orzechów włoskich
-tran
Posiłek II
-pierś z kurczaka
olej lniany
Posiłek III
-łosoś
Posiłek IV
-pierś z kurczaka
***TRENING***
Posiłek V
-wołowina
Posiłek VI
-twaróg półtłusty
oliwa z oliwek
Tak wyglądają rozłożone na posiłki źródła białka i tłuszczy. Jak widać w posiłku III jest tłusta ryba, więc nie
trzeba dodatkowo dodawać tłuszczy.
WĘGLOWODANY
Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w ciągu dnia. Więc dodajemy je
okołotreningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku.
Źródłami węglowodanów są:
* nasiona
447761980.005.png 447761980.006.png
- kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo
- biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu.
- miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy
- owoce - źródło fruktozy
Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany.
Posiłek I
-jajka
-garść orzechów włoskich
-tran
-płatki owsiane
Posiłek II
-pierś z kurczaka
-kasza gryczana
***TRENING***
-wołowina
-ryż biały
Posiłek VI
-twaróg półtłusty
oliwa z oliwek
Tak wyglądają rozłożone na posiłki źródła białka, tłuszczy i węglowodanów.
WARZYWA
Warzywa dodajemy do każdego posiłku, prócz okołotreningowych. Są one konieczne, utrzymują odpowiednią
równowagę kwasowo-zasadową, zapychają - czyli zajmują w żołądku dużo miejsca nie dając w zamian wiele
energii, oraz dostarczają witamin.
Posiłek I
-pierś z kurczaka
-surówka z kapusty, marchewki i buraczków
olej lniany
Posiłek III
-pierś z kurczaka
-kasza gryczana
3
-pierś z kurczaka
olej lniany
Posiłek III
-łosoś
Posiłek IV
Posiłek V
-jajka
-garść orzechów włoskich
-tran
-płatki owsiane
-pomidory (dodaję je do jajecznicy)
Posiłek II
-łosoś
-szpinak
Posiłek IV
447761980.001.png
***TRENING***
Posiłek V
-wołowina
-ryż biały
Posiłek VI
-twaróg półtłusty
-oliwa z oliwek
-brokuły
Tak wygląda całość.
UWAGI
Nie unikajmy cukrów prostych po treningu, szczególnie miodu który ma masę zalet i w tym przypadku duża
łyżka po treningu przyniesie same korzyści.
Jeśli chodzi o owoce, to jadajmy je z rana lub po treningu. Ja jadam z rana jabłka, kiwi, czy śliwki, one dobrze
regulują trawienie. Po treningu można zjeść banana, który szybko dostarczy nam energii.
Unikajmy słodyczy, chipsów, słodkich napojów oraz śmieciowego jedzenia. To najczęściej są źródła problemów z
nadwagą. Nie zapominajmy, że połączenie tłuszczy trans i cukrów prostych jest najgorszym z możliwych.
Posiłki skomponowane przeze mnie to tylko przykład. Jeśli Wam coś nie smakuje/nie pasuje, można zmieniać
wedle uznania, zachowując jednak podstawowe zasady i zdrowy rozsądek.
2.
UWAGA: Na tym forum przez chudniecie rozumiemy zmniejszenie poziomu tłuszczo w organizmie z
zachowaniem maksymalnie możliwej, ilości masy mięśniowej i uzyskanie zdrowej, ładnie wyrzeźbionej,
wysportowanej sylwetki. Jeżeli zainteresowana jesteś anorektycznym wyglądem modelek z wybiegów to forum
nie jest dla Ciebie.
Ilość tłuszczu jaką możemy posiadać bez szkody dla zdrowia zależy od typu sylwetki czyli ilości mięśni i sposobu
rozkładu tłuszczu jaka posiadamy. Przyjmuje się ze prawidłowa ilość tłuszczu u wysportowanej kobieta to ok 24-
21%, wyrzeźbiona sylwetkę (widoczne mięśnie na brzuchu lub/ i na nogach, rakach) uzyskuje się przy ok 16-
20%. Nie każda kobieta będzie mogla zejść do takiego poziomu BF. Kobiety mające poniżej 18% tłuszczu mogą
być narażone na problemy hormonalne. Każda wygląda inaczej przy tej samej , sumarycznej, ilości tłuszczu, bo u
każdej inaczej się ten tłuszcz rozkłada, dlatego często "walka" z jedna fałdka na brzuchu może się skończyć
zanikiem okresu, bo by ja stracić musimy zejść później dopuszczalnego przez nas organizm poziomu BF. Taki BF
jest nie tylko niezdrowy ale również trudny do utrzymania, tłuszcz wraca łatwo, niestety często, powstałe w
wyniku tego, problemy hormonalne staja sie trudne do ponownego uregulowania. Zanim zaczniesz się
odchudzać stan przed lustrem i ocen realnie swoja sylwetkę. Większość z nas wcale nie potrzebuje zrzucania
"5kg" by dobrze wyglądać, starczy dodanie ruchu i poprawienie naszej standardowej diety, by wygląd naszego
ciała znaczenie się poprawił . Pamiętajmy dieta jest na cale życie jeżeli nie jesteśmy w stanie na co dzień
ograniczyć znacznie słodyczy, przetworzonych produktów, jeść zdrowo i regularnie uprawiać jakaś aktywność
fizyczną nasze zrywy dietetyczne przyniosą tylko więcej szkody niż pożytku. Czym częściej się odchudzamy tym
większe prawdopodobieństwo mamy by za parę lat skończyć ze znaczna nadwaga.
1. Chcę szybko schudnąć co mam robić?
Do schudnięcia potrzebny jest deficyt kaloryczny. To znaczy, ze musisz więcej spalać kalorii niż przyjmujesz.
Są dwa sposoby na stworzenie deficytu
a) zmniejszenie ilości spożywanych kalorii;
b) zwiększenie ilości spalanych kalorii poprzez ćwiczenia fizyczne.
Kombinacja tych dwóch metod sprawdza się najlepiej. Najlepsza metoda na efektywne schudniecie jest
utrzymanie możliwie największej ilości spożywanych kalorii i wykorzystywanie ćwiczeń jako spalających
tłuszcz. Paradoksalnie większość ludzi robi dokładnie odwrotnie wprowadzając swój organizm w stan
oszczędności energii.
Nie da się szybko schudnąć, można szybko stracić na wadze, ale nie będzie to równoznaczne ze schudnięciem,
człowiek jest w stanie spalić tylko określona ilość własnego tłuszczu jako źródła energii i ta ilość średnio wynosi
1kg na tydzień Dla osób grubszych więcej dla chudszych mniej. Dlatego statystycznie rzecz biorąc trzeba się
447761980.002.png
przygotować na cyk 12 tygodniowy odchudzania, a przy większej nadwadze po przerwie na jego powtórkę.
Schudniecie = dieta + ćwiczenia siłowe + ćwiczenia aerobowe/ anaerobowe
2. Mam dużą nadwagę i postanowiłam się wziąć za siebie. Planuje schudnąć 30kg w ciagu 6 miesięcy dlaczego
piszecie ze to niemożliwe skoro czytałam ze -1kg miesięcznie jest to ilość prawidłowa. I znam dziewczynę która
tyle schudła i nie ma żadnego efektu jojo.
W internecie można spotkać masę ludzi którym udało się schudnąć 100kg z dnia na dzień i utrzymać przez
następne lata, w rzeczywistości dużo trudniej ich spotkać, chociaż oczywiście i takie przypadki się zdarzają.
Jednak podchodzenie do redukcji z założeniem, ze po latach obżarstwa będziemy mogli swoja nadwagę zrzucić
paroma miesiącami wyrzeczeń i liczyć ze znajdziemy się w tym gronie 10% "szczęśliwców"; jest bardzo
optymistyczne
Tak oczywiście, przyjmuje się, ze można pozbyć się 1kg tłuszczu tygodniowo (u ekstremalnie otyłych ta liczba
jest nawet większa), ale ilość ta jest szacunkiem bardzo optymistycznym i realnie prócz krótkiego czasu
początkowego, będziemy cieszyć się gdy zobaczymy "aż" -0,5kg na wadze w tygodniu.
Założenia takie prowadza tez szybko do zniechęcenia, ponieważ spadek wagi nie jest liniowy, będziemy trochę
chudły, trochę stały w miejscu, a czasami nawet "utyjemy". Takie skoki na wadze powodują u odchudzających się
dalsze ścinanie kalorii co w krótkim czasie zaprowadza ich z kalorycznością poniżej swojego BMR
(zapotrzebowania podstawowego)co najczęściej, kończy się brakiem składników odżywczych potrzebnych do
prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej i zdrowia ogólnie .
Niezależnie od tego, czy może jesteśmy wśród wspomnianych 10% i tak wszystko przemawia za wolnych
chudnięciem i aspekty zdrowotne, pomiatajmy, ze w tłuszczu nagromadzone są toksyny które uwalniając się do
krwiobiegu będą zatruwać nasz organizm i szybkie wahania wagi mocno obciążają serce u układ krwionośny
oraz nie bez znaczenia, jest tez wygląd skory po szybkim chudnięciu - dajmy jej czas na ściągniecie się, a
mięśniom na wzrost by nasza sylwetka na koniec nie przypominała patyka ze zwisająca skora, ale miała
apetyczne kształty.
Najlepiej nie zakładać sobie ram czasowych odchudzania tylko przyjąć do wiadomości, ze musimy zmienić swój
styl jedzenia i styl życia, a nasz wygląd będzie tego konsekwencja. Czas płynie szybko lepiej za rok dwa być
trwale szczupłym niż w tym czasie zrobić kilka cykli jojo i mocować się nadal z ta sama waga.
Poniżej zdjęcia koleżanki z Dzienników treningowych -Martucca, pozbycie się 30kg nadwagi kosztowało ja 1,5
roku diety i treningów silowych. Ale dzięki temu jej ciało jest w lepszej formie niż kiedykolwiek przedtem, nie ma
szansy zbudowania tego w pól roku.
3. Ćwiczę, mam dietę i zamiast chudnąć utyłam
Zle ćwiczysz lub / i masz złą dietę. Mogę jeszcze w tym miejscu zrobić wykład o sensowności ważenia się jako
wyznaczniku postępu, ale zostawię to na później, bo jeżeli naszym celem jest schudniecie to, przy prawidłowej
diecie, niezależnie od ewentualnego "wzrostu" mięśni, tłuszczu powinno zostać spalone więcej, tak ze waga (ta
może chwilowo stać w miejscu) i obwody maleją. Jeżeli jednak skoki wagi staja się niepokojące idź do lekarza
wykonać odpowiednie badania.
4. Wczoraj ważyłam 60kg a dziś 61kg Dlaczego?
Ważenie się codzienne nie ma sensu, fluktuacje wagi u przeciętnego człowieka mogą sięgać nawet więcej niż 2kg.
Zależą od ilości spożytego jedzenia, płynów, wypróżniania, tendencji do zatrzymywania się wody w organizmie.
Rano ważymy mniej, wieczorem więcej. U kobiet dochodzą jeszcze zmiany wagi w cyklu miesięcznym.
Najlepszym wyznacznikiem postępu w chudnięciu są pomiary obwodów ciała (wykonywane co najwyżej raz w
tygodniu) i lustro.
5. Schudłam 10kg w ciągu miesiąca, lecz ciągle mam wałek na brzuchu, tłuszcz na udach .
Nigdy nie należy mylić spadku na wadze ze spadkiem ilości tłuszczu w organizmie. Badania pokazują, ze przy
dietach o bardzo niskiej kaloryczności straty tkanki mięśniowej mogą sięgać nawet 40% spadku wagi, jeżeli
dodatkowo dieta była niskowęglowodanowa to do tego dochodzi spadek ilości wody i glikogenu, co może w
ekstremalnych przypadkach może oznaczać, ze nawet 75% spadku wagi to nie był tłuszcz. Czyli mniej ważysz,
ale tłuszczu masz niewiele mniej niż na początku.
6. Mam dietę 800, 1000, 1200 kcal ćwiczę codziennie po dwie godziny i nie chudnę;
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin