Keks biszkoptowy.doc

(48 KB) Pobierz
Keks biszkoptowy

Keks biszkoptowy

Składniki:

·         5 jaj

·         25 dag mąki pszennej

·         aromat waniliowy

·         25 dag cukru pudru

·         1 łyżka octu (może być winny)

·         margaryna i bułka tarta do formy

·         bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, itp. (około 20 dag)

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wanilię i bakalie (nie namaczałam wcześniej bakalii, ani nie obtaczałam w mące). Lekko wymieszać składniki i wyłożyć do formy, uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Piec około 50 - 65 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzić patyczkiem).

Piekłam w formie "keksówce" o długości 27 cm, urosło niewiele ponad formę.

Smacznego :)

Keks biszkoptowy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin