26
łu — linią zaokrągloną w górze, na szynce, od przodu — na łopatce linią biegnącą w górę do miejsca odcięcia głowy. Słoninę odcina się od mięsa, tak aby przy mięsie pozostało jak najmniej tłuszczu,
2. Odciąć łopatkę wraz z golonką i grubszą słoniną od strony zewnętrznej łopatki,
3. Odciąć boczek, od góry •— po linii odcięcia słoniny, od przodu —' ukośnie po linii odcięcia łopatki, od dołu — nieco wy-
żej niż linia przecięcia brzucha, od tyłu — po linii łączącej pachwinę z szynką. Boczek nie powinien zawierać' części żeber i mostka.
4. Odciąć od łopatki golonkę (w stawie), wraz z nóżką lub osobno golonkę i osobno nóżkę.
5. Odciąć podgardle: od góry — po linii odcięcia słoniny, od tyłu — w miejscu odcięcia łopatki, od przodu — wraz ze skórą i tłuszczem policzka.
6. Odciąć tylną szynkę między spojeniami łonowymi wraz z kością krzyżową.
7. Odciąć od szynki golonkę na wysokości 3 cm nad,stawem, względnie odciąć od golonki nóżkę.
8. Odciąć pachwinę od biodrówki tnąc po linii wycięcia szynki i schabu oraz zdejmowania słoniny.
9. Odciąć głowę.
Części wewnętrzne
10. Odciąć schab, od części tylnej — między ostatnim kręgiem lędźwiowym i kością krzyżową, a od części przedniej — między 3 i 4 kręgiem piersiowym.
11. Odciąć żeberka od góry po linii zdjęcia słoniny. Żeberka powinny pozostać z mostkiem i chrząstką, a od zewnętrznej strony powinny być pokryte warstwą mięsa i tłuszczu.
12. Odciąć karkówkę: po linii pionowej pomiędzy 3 i 4 kręgiem piersiowym z jednej strony i po linii odcięcia głowy z drugiej strony, od góry — po linii odcięcia słoniny, a od dołu
po linii dolnej kręgów szyjnych.
13. Odciąć biodrówkę od przodu po linii odcięcia schabu —■ odtyłu tak, aby przy ogonie pozostał ostatni kręg kości krzyżowej.
14. Odciąć ogon z nasadą i ostatnim kręgiem kości krzyżowej.Odcinając poszczególne części tuszy należy wycinać z nich
części krwawe, luźne strzępy, gruczoły, kawałki kości itp. '
Głowę wieprza rozbieramy w ten sposób, że najpierw odcinamy uszy i ryj, następnie całość mięsa wraz ze skórą i wreszcie usuwamy oczy i zęby oraz odcinamy z dwóch stron dolną szczękę. W podobny sposób można dokonać również rozbioru połówki na poszczególne części na wisząco.
27
marcinkoden