Strucla drozdzowa z makiem.rtf

(8 KB) Pobierz
Strucla dro¿d¿owa z makiem

Strucla drożowa z makiem

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

15 dag cukru

10 dag masła

3 jaja

szklanka mleka

5 dag droży

masa makowa:

50 dag maku

20 dag cukru

5 dag masła

3 łki miodu

skórka otarta z cytryny lub pomarańczy

5 dag rodzynek

5 dag orzechów włoskich

aromat migdałowy

do dekoracji:

gotowa polewa czekoladowa

2 łki struganej nożem białej czekolady

 

Droże utrzyj z ł cukru i zalej ciepłym mlekiem (pół szklanki). Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. 2 jaja utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a masło roztop. Mą wysyp na stolnicę, w środku zrób zagłębienie i wlej w niewyrośnięte droże, utarte jaja i pozostałe mleko. Składniki starannie połącz i dodaj roztopione letnie masło. Wszystkie składniki zagnieć i bardzo dokładnie wyrób ciasto, które następnie odstaw do wyrośnięcia.

 

W tym czasie sparz mak, odcedź i przekręć trzykrotnie przez maszynkę. Następnie dokładnie utrzyj z cukrem, masłem i miodem. Pod koniec wymieszaj z bakaliami i aromatem migdałowym.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i posmaruj roztrzepanym białkiem (z trzeciego jaja). Teraz przykryj je równą warstwą masy makowej i ściśle zwiń w rulon, podwijając pod spód brzeg placka i oba końce. Struclę włóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blachy i odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj rozbełtanym pozostałym żółtkiem i piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

 

Przygotuj polewę (według przepisu zamieszczonego na opakowaniu) i oblej nią wystudzoną struclę. Wierzch fantazyjnie udekoruj białą czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin