Kule sniegowe.rtf

(5 KB) Pobierz
Kule œniegowe

Kule śniegowe

 

Składniki:

20 dag mąki

10 dag masła

4 jaja

szklanka wody

szczypta soli

do posypania: cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY

 

Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mą, dokładnie wymieszaj (aby nie było grudek) i podgrzewaj - mieszając - aż masa stanie się szklista. Wtedy przestudź i ucieraj jeszcze około 10 minut, dodając po jednym jaju. Całość wstaw do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.

 

Schłodzone ciasto nabieraj łecz i formuj rękami (maczanymi w wodzie) kulki, po czym ostrożnie układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując między nimi odległość około 5 cm. Wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin