Pomoże ci w tym dieta z błonnikiem. Zastosuj ją, a będziesz nie tylko szczuplejsza, ale i zdrowsza.
Choć w przewodzie pokannowym człowieka błonnik nie jest ani trawiony, ani wchłaniany, działa niczym wszechstronny lek. Bogata w ten składnik dieta skutecznie pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi. Stymuluje także pracę jelit, usprawnia przemianę materii. Przede wszystkim jednak błonnik, wchłaniając w przewodzie pokarmowym spore ilości wody, wypełnia żołądek i jelita, a dzięki temu zmniejsza łaknienie. Zjadasz więc mniej kalorii, a czujesz się syta. Warto wiedzieć, że w błonnik bogate są wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego: przede wszystkim warzywa, niektóre owoce, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i grube kasze. Dla odmiany produkty zwierzęce (np. mięso, jaja, mleko, ryby itp.) nie zawierają go wcale. Nie znaczy to oczywiście, że masz wykluczyć je z diety, ale zachowaj umiar. Mięso podawaj zawszew towarzystwie bogatych w błonnik warzyw i ziaren zbóż. Pamiętaj też, że stosując dietę wysokobłonnikową musisz dużo pić- codziennie przynajmniej dwa litry niegazowanej wody (źródlanej lub mineralnej). Ale uwaga: nie przesadź z ilością błonnika. Jego nadmiar też nie jest korzystny, zmniejsza bowiem przyswajalność niektórych składników mineralnych np żelaza, cynku, magnezu, wapnia. TRWA: 5 dni. ODCHUDZA: ok. 1 kg w jednym cyklu. MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: nawet przez 25 dni, potem warto zrobić przynajmniej 5-10 dni przerwy i ponownie wrócić do diety. POLECANA: dla osób z nadwagą, które w czasie odchudzania nie chcą czuć głodu. Świetna dla osób mających problemy z zaparciami oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi. NIEWSKAZANA DLA: małych dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących oraz osób, które z powodów zdrowotnych powinny stosować dietę lekkostrawną z ograniczoną ilością błonnika (głównie tych, którym dokuczają choroby przewodu pokarmowego). SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik pokarmowy. WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: przez panów prowadzących siedzący tryb życia może być stosowana w podobnych, jak w przypadku kobiet, proporcjach. DZIENNA DAWKA KALORII: 1300 kcal. DZIEŃ 1. ŚNIADANIE 360 kcalMiodowy jogurt z kawałkami pomarańczyII ŚNIADANIE 160 kcalJajko z pieczywemOBIAD 410 kcalSola w sosie musztardowym z makaronem razowym, pekińska surówka z pomidoramiPODWIECZOREK 150 kcalDuże jabłko, mała gruszkaKOLACJA 230 kcalPapryka twarożkiem nadziewanaDZIEŃ 2. ŚNIADANIE 350 kcalJogurt z rzeżuchąII ŚNIADANIE 160 kcalTwarożek z suszonymi śliwkamiOBIAD 400 kcalMakaron z duszonymi warzywamiPODWIECZOREK 150 kcal2 średnie mandarynki, średnie kiwiKOLACJA 220 kcalKanapka z sardynkami i cykoriąDZIEŃ 3. ŚNIADANIE 370 kcalMuesli ze słonecznikiemII ŚNIADANIE 130 kcalKanapka z polędwicą i chrupiącą rzodkiewkąOBIAD 400 kcalUdko drobiowe z czosnkiemPODWIECZOREK 160 kcalDuża pomarańcza, mała gruszkaKOLACJA 220 kcalKanapka z pieczonym pasztetem i warzywamiDZIEŃ 4. ŚNIADANIE 340 kcalKefir z otrębamiII ŚNIADANIE 140 kcalKanapka z wędzonym łososiemOBIAD 430 kcalWątróbka duszona z jabłkami i cebulkąPODWIECZOREK 140 kcalDuży grejpfrutKOLACJA 220 kcalKromka chleba razowego, jajko ugotowane na twardo lub miękko, surówka z rzodkiewek i ogórkówDZIEŃ 5. ŚNIADANIE 370 kcalSuszone śliwki z jogurtemII ŚNIADANIE 160 kcalKanapka na ciepłoOBIAD 400 kcalKasza z gulaszem drobiowym, surówka „trzy smaki"PODWIECZOREK 150 kcalMalinowy musKOLACJA 210 kcalPumpemikiel z pastą z tuńczykaDorota Osóbka, dietetyczka, FOOD LINESuper Linia (grudzień 2007)
Przepisy kulinarne
Dieta 1300 kcal (schudniesz, nie czując głodu)
Miodowy jogurt z kawałkami pomarańczy• szklanka jogurtu naturalnego typu light • mała pomarańcza • 3 łyżki płatków owsianych • 2 łyżki otrąb pszennych • 2 łyżeczki miodu pszczelego
Jajko z pieczywem• jajko ugotowane na twardo • pół małej grahamki • 5 większych rzodkiewek• mały ogórek
Sola w sosie musztardowym z makaronem razowym• 35g makaronu razowego• 100 g fileta z soli lub innej chudej ryby • pół małego opakowania naturalnego jogurtu typu light• 2 łyżki otrąb pszennych • łyżka musztardy • zielenina• ulubione przyprawySolę skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp ją przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180-200 st. C przez ok. 25 minut. Jogurt wymieszaj z otrębami, musztardą i dobrze dopraw. Gdy ryba będzie gotowa, polej ją sosem i chwilę trzymaj w ciepłym piekarniku.
Pekińska surówka z pomidorami• szklanka posiekanej kapusty pekińskiej • garść kiełków dowolnego rodzaju • 2 średnie pomidory• 5 oliwek • łyżeczka oliwy z oliwek• sok z cytryny • zielenina• ulubione przyprawyKapustę wymieszaj z kiełkami, kawałkami pomidora, plasterkami oliwek, oliwą, zieleniną i dopraw. Danie podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem.
Papryka twarożkiem nadziewana• mała papryka • pół kostki chudego twarogu • 2-3 łyżki chudego mleka• 2 małe dymki • ulubione przyprawy• maty ogórek • 2 kromki pieczywa chrupkiego
Jogurt z rzeżuchą• szklanka jogurtu naturalnego typu light • 2 łyżki otrąb pszennych• 2 garście rzeżuchy• ulubione przyprawy
Kanapka z pieczonym schabem• kromka chleba pełnoziarnistego• 2 plasterki pieczonego schabu• duży pomidor • 2 kwaszone ogórki• liście sałaty
Twarożek z suszonymi śliwkami• pół opakowania serka ziarnistego typu light • 3 suszone śliwki • skórka z cytryny • kolendra • 2 kromki pieczywa chrupkiegoŚliwki pokrój na wąskie paseczki, następnie dodaj do serka, dorzuć skórkę z cytryny i dopraw. Podawaj z chrupkim pieczywem.
Makaron z duszonymi warzywami• 35 g makaronu razowego • 100 g fileta z piersi kurczaka • mała różyczka kalafiora • mała różyczka brokułów• duży pomidor • 2 łyżki otrąb pszennych • łyżeczka oliwy z oliwek • sos sojowy• zielenina • ulubione przyprawy
Kanapka z sardynkami i cykorią• kromka chleba pełnoziarnistego• pół puszki sardynek w pomidorach• 5 większych rzodkiewek • mały ogórek
Muesli ze słonecznikiem• szklanka mleka 2 proc. • 3 łyżki muesli z orzechami • 2 łyżki rodzynek• 2 łyżki otrąb pszennych • łyżeczka nasion słonecznika
Kanapka z polędwicą i chrupiącą rzodkiewką• pół kromki chleba razowego posmarowanej cienko naturalnym serkiem typu light • 2 plasterki polędwicy sopockiej • 5 większych rzodkiewek• kilka listków cykorii
Udko drobiowe z czosnkiem• 130 g udka z kurczaka • czosnek• ulubione przyprawy • 35 g makaronu razowegoKurczaka natrzyj startym czosnkiem, przyprawami i piecz w temp. ok. 180-200 st. C przez ok. 25 min. Danie podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem.
Pomidory w sosie koperkowym• 2 średnie pomidory• 2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego typu light • 2 łyżki otrąb pszennych • koperek• ulubione przyprawyPomidory pokrój. Jogurt wymieszaj z otrębami, zieleniną. Sosem polej pomidory.
Kanapka z pieczonym pasztetem i warzywami• kromka chleba pełnoziarnistego• 2 plasterki drobiowego pasztetu • pół papryki • pół kalarepki, • liście sałaty
Kefir z otrębami• szklanka kefiru naturalnego• opakowanie naturalnego serka kanapkowego light wymieszanego z 2 łyżkami otrąb pszennych i garścią kiełków • tost pelnoziarnisty• pół średniej papryki • maty ogórek
Kanapka z wędzonym łososiem• pół kromki chleba pełnoziarnistego posmarowanej cienko naturalnym serkiem typu light • plaster wędzonego łososia• 2 małe pomidory (200 g) • liście sałaty
Wątróbka duszona z jabłkami i cebulką• 100g wątróbki drobiowej • średnie jabłko• mała cebula• 2 łyżki otrąb pszennych • łyżeczka oliwy z oliwek• ulubione przyprawy • różyczka kalafiora • 35g kaszy jęczmiennej typu pęczak
Surówka z rzodkiewek i ogórków• garść kiełków • 5 dużych rzodkiewek• mały ogórek • pół małego opakowania chudego jogurtu naturalnego • zielenina• ulubione przyprawyKiełki wymieszaj z pokrojonymi na plasterki rzodkiewkami i ogórkiem, dodaj jogurt, zieleninę i dopraw. Surówkę podawaj z pieczywem i jajkiem.
Suszone śliwki z jogurtem• szklanka jogurtu naturalnego light• 6 suszonych śliwek • 4 łyżki płatków owsianych • 2 łyżki otrąb pszennych
Kanapka na ciepło• kromka chleba graham • 2 plasterki szynki drobiowej • pół plasterka żółtego sera • pół średniej papryki • liście sałaty
Kasza z gulaszem drobiowym• 35 g suchej kaszy gryczanej • 100 g fileta z piersi indyka • pół małej cukinii• duży pomidor • 5 małych pieczarek• 2 łyżki otrąb pszennych • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego • zielenina, ulubione przyprawy Indyka pokrój na wąskie paseczki, posyp przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dodaj kawałki warzyw, duś razem, dodaj otręby, oliwę i zieleninę, dopraw.
Surówka „trzy smaki"• 3 kwaszone ogórki • 2 małe pomidory• pół małej cebuli • pół łyżeczki oliwy z oliwek • zielenina • ulubione przyprawyWarzywa na surówkę pokrój na małe kawałki, wymieszaj, dodaj oliwę i zieleninę, dopraw. Całość podawaj z ugotowaną na sypko kaszą.
Malinowy mus• Ćwierć opakowania mrożonych malin• 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego typu light • 2 średnie kiwi
...
Lady_Nana