Ocena Ryzyka Zawodowego
CUKIERNIK
Hotel Radisson SAS Pazim Sp. z o.o.
Nazwa zakłAdu
RadisSon SAS
Miejsce pracy
KUCHNIA - CUKIERNIA
Stanowisko pracy:
Ilość zatrudnionych:
w tym
kobiet
0
młodocianych
Czas pracy:
12 godzin dziennie, przy 40 godzinnym 5 dniowym tygodniu pracy. Przerwa w pracy: 45 minut dziennie.
Obsługa maszyn i urządzeń: Piec obrotowy, piec elektryczny, garownik do wyrośnięcia ciast, patelnia elektryczna, kuchnia gazowa, piec trzykomorowy, krajalnica do chleba, młynek do orzechów, presa do pączków, mieszadła do ciast i bitej śmietany, lodówki.
Pozycja ciała: stojąca, chodząca, schylanie się,
Odzież robocza: odzież jak dla kucharzy, obuwie, nakrycie głowy.
Instrukcje i procedury:
1. Instrukcje bhp obsługi używanych maszyn i urządzeń.
2. Karty charakterystyki substancji i preparatów chemicznych
Pomiary środowiska pracy
Zagrożenia na stanowisku pracy*
Sposoby ochrony przed zagrożeniami
Środki ochrony, stosowanie
1.
Przygniecenie stopy przez ręcznie przenoszone ciężary – surowce, artykuły gotowe
a-e
Stosowanie pewnego uchwytu podczas transportu
Przestrzeganie norm dźwigania ciężarów,
Utrzymanie w czystości powierzchni podłogi,
Dźwiganie pojemników w sposób zapewniający widoczność drogi,
Zachowywanie odpowiednich szerokości przejść i dróg.
buty z podeszwą przeciwpoślizgową
2.
Przygniecenie pracownika przez składowane naczynia na półkach.
a-d
Przestrzeganie zasad składowania,
Przestrzeganie DOR regałów i półek.
Ustawianie regałów wyłącznie na równych podłożach o odpowiedniej wytrzymałości.
Składowanie przedmiotów w sposób uwzględniający położenie środka ciężkości,
3.
Skaleczenia podczas ręcznego krojenia
a-b
Utrzymywać wszystkie narzędzia o ostrych krawędziach (ostrzach) w bardzo dobrym stanie technicznym
4.
Zetknięcie się z ruchomymi ostrymi nożami urządzeń krajalniczych
Stosowanie właściwych popychaczy przewidzianych w instrukcji obsługi urządzenia.
5.
Prąd elektryczny
Używanie tylko sprawnych urządzeń posiadających właściwe osłony zabezpieczające przed porażeniem prądem, skuteczna ochrona przed porażeniem prądem, okresowe przeglądy stanu izolacji.
Chronić instalacje elektryczne przed zawilgoceniem i uszkodzeniami mechanicznymi
6.
Oparzenia termiczne od źródła ciepła lub od produktów oraz oparzenia w wyniku kontaktu z parą wodną.
a-g
Zachowanie szczególnych środków ostroąności
Rękawice ochronne chroniące przed oparzeniami termicznymi
7.
Upadek na schodach podczas przenoszenia ciężarów
a-c
Oznakowanie krawędzi stopni taśmą antypoślizgową
Utrzymywanie schodów w dobrym stanie technicznym, ostrożności zachowanie
8.
Zetknięcie się z gorącą wodą podczas zmywania naczyń
a.
Dostosować temperaturę wody do wartości nie powodującej oparzeń,
9.
Wybuch urządzenia ciśnieniowego
Użytkowanie urządzeń ciśnieniowych dopuszczonych przez UDT.
Przestrzeganie sprawności sprzętu pomiarowego ciśnienia i temperatury.
Nie przekraczanie maksymalnych ciśnień w instalacji urządzeń ciśnieniowych.
Ocenę ryzyka przeprowadzonego w oparciu o trzystopniową skalę ryzyka zawodowego zgodnie z PN – N- 18002;2000)
o małej szkodliwości
marcel28ko