Babka piaskowa z polewą czekoladową
Składniki:
ciasto:
20 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
25 dag masła
4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
polewa:
gotowa polewa czekoladowa
do dekoracji:
kolorowe wiórki kokosowe
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie z dodawanymi stopniowo żółtkami (po jednym) oraz z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia i aromatem. Następnie ubij z białek sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem.
Ciasto wlej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piecz 40-50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu babkę wyjmij z formy i oblej polewą (przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu). Babkę udekoruj, obficie posypując ją wiórkami kokosowymi.
Dessimo