Jaja gotowane w pikantnym sosie indonezyjskim.rtf

(7 KB) Pobierz
Jaja gotowane w pikantnym sosie indonezyjskim

Jaja gotowane w pikantnym sosie indonezyjskim

 

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

5 łek oleju

2-3 ząbki czosnku

duża cebula

czerwona papryka

łeczka startego chili

pół łeczki pasty krewetkowej

pół szklanki lekkiego Bulionu warzywnego WINIARY

2 łeczki słodkiego sosu sojowego

łeczka drobno posiekanego świeżego imbiru

łka soku i skórka otarta z cytryny

cukier, sól

 

Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Umytą paprykę (bez gniazd nasiennych) pokrój w paseczki. W rondlu rozgrzej 1,5 łki oleju i zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj paprykę i chwilę smaż, cały czas mieszając.

 

Na końcu dodaj chili, pastę krewetkową, po czym wlej bulion i gotuj, mieszając, 2-3 minuty. Teraz dodaj imbir, sok i skórkę z cytryny, sól, cukier, wlej sos sojowy, wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu.

 

W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wyłóż obrane jaja i smaż, aż zbrązowieją. Następnie przełóż je do sosu i podgrzewaj około 5 minut. Przed podaniem przekrój na połówki i polej sosem.

 

Jajka w sosie indonezyjskim można podawać z buł, jako gorą przekąskę, lub z ryżem i surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin