Faworki staropolskie.doc

(19 KB) Pobierz
Faworki staropolskie

Faworki staropolskie

40 dag mąki, 2 dag cukru, 4 dag masła, 8 żółtek i 4 jaja, łyżka gęstej śmietany 18 %, kieliszek araku, olej do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Całe jaja rozkłócić i dobrze ubić. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jaja, śmietanę i arak. Zagnieść i starannie wyrobić ciasto, a potem cienko je rozwałkować i formować faworki tak, jak faworki domowe . W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przy gotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin