Chili con carne
Składniki:
40-50 dag mielonej wołowiny
40 dag pomidorów (mogą być mrożone)
puszka czerwonej fasoli konserwowej
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 cebule średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc.
półtorej szklanki Rosołu wołowego WINIARY z kostki
1-2 łyżeczki chili
sól, pieprz
ponadto:
bagietka i zielona sałata mieszana
Obrane cebule i czosnek oraz pomidory (po sparzeniu i zdjęciu skórki) drobno posiekaj, a fasolę osącz z zalewy.
W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij cebulę wraz z czosnkiem (2 minuty), włóż mięso i smaż je na dużym ogniu przez 3-4 minut ciągle mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat, fasolę, chili i rosół, doprowadź do wrzenia, i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
W czasie gotowania potrawy przygotuj zieloną sałatę mieszaną.
================================================================================
3-4 czerwone papryki
3 cebule
50 dag mielonej wołowiny
łyżka oleju
duża puszka pomidorów w zalewie
puszka czerwonej fasoli
pieprz cayenne i czarny
chili
sól
Oczyszczoną paprykę pokrój w paseczki, a obraną cebulę - w piórka.
Na patelni rozgrzej olej i zrumień wołowinę, dodaj do tego cebulę i paprykę, i duś na małym ogniu przez 10 minut. Pomidory odsącz z zalewy, wrzuć do potrawy i duś razem przez 20-30 minut. Po tym czasie wsyp odcedzoną fasolę i duś na małym ogniu jeszcze 5-10 minut.
Na koniec dopraw solą, pieprzem cayenne i czarnym oraz chili, bo potrawa powinna być pikantna. Podawaj z pieczywem.
Dessimo