Zapiekanka z cielęciny i ryżu.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z cielêciny i ry¿u

Zapiekanka z cielęciny i ryżu

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag ryżu

30 dag mielonej cielęciny

opakowanie mrożonego groszku

opakowanie mrożonej marchewki

cebula

pół szklanki Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)

2 łki startego żółtego sera

łka sosu sojowego

2 łki oleju

łka masła lub margaryny

l

pieprz

 

Ryż opłucz i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, po czym wymieszaj z połową masła lub margaryny. Połowę ryżu ułóż na spodzie wysmarowanego odłonym masłem żaroodpornego naczynia.

 

Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój. Podduś razem z mięsem na oleju, następnie dopraw solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, a potem przykryj pozostałym ryżem.

 

Teraz wrzuć do osolonego wrzątku groszek i marchewkę (oba warzywa osobno). Gotuj 5 minut. Odcedź i ułóż na ryżu.

 

Wierzch zapiekanki zalej rosołem, wymieszanym z sosem sojowym. Oprósz pieprzem, posyp tartym żółtym serem - zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

 

Tak przygotowana zapiekankę podawaj z dowolną sezonową surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin