Pikantne bułeczki góralskie.rtf

(7 KB) Pobierz
Pikantne bu³eczki góralskie

Pikantne bułeczki góralskie

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

50 dag mąki

5 dag droży

łka cukru

2 łki masła

szczypta soli

farsz:

40 dag bryndzy

cebula

łka kminku

jajo

1-2 łki śmietany

łka masła

 

Droże rozetrzyj z cukrem i 1-2 łkami ciepłej wody. Połowęki zalej 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody, połącz z drożami, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem, wymieszaj z cebulą i odstaw do przestudzenia.

 

Pozostałą i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.

 

Z ciasta uformuj niewielkie, grube placuszki, poukładaj je na wcześniej natłuszczonej blasze i posmaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia i - wypełniwszy je farszem - zapiecz w ciągu 40 minut w temperaturze 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin