Bułki drożdzowe.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki

             

 

    * CIASTO DROŻDŻOWE

    * 0,5 kg mąki

    * 15 dag cukru

    * 5 łyżek margaryny

    * 1 jajo

    * 0,25 l mleka

    * 3 dag drożdży

    * 1 paczka cukru waniliowego

      

    * NADZIENIE Z JABŁEK

    * jabłka

    * cukier i cukier waniliowy do smaku

    * cynamon do smaku

Przepis na bułki drożdzowe

Przygotować rozczyn z drożdży i części ciepłego mleka, dodając 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i zarobić dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopiony tłuszcz i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

 

Z wyrośniętego ciasta formować małe podłużne bułeczki, do środka nakładać nadzienie z jabłek i posypać cukrem kryształem. Bułki przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, zostawić do wyrośnięcia. Następnie bułki wstawić do ogrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia: 175 - 180 Stopni C.

Przepis na nadzienie z zjabłek

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie odcisnąć sok, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku. Wymieszać.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin