Bułeczki na parze.rtf

(7 KB) Pobierz
Bu³eczki na parze

Bułeczki na parze

 

Składniki na 8-10 bułeczek:

3 1/2 szklanki przesianej mąki

1,5 łeczki droży

1-1,5 szklanki ciepłej wody

łka cukru

pół łeczki soli

 

Droże rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łek ciepłej wody, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 10 minut. Wlej rozczyn do 3 szklanek mąki wymieszanej z solą, mieszając powoli wlewaj wodę - w ten sposób przygotujesz ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj je przez 7-8 minut, dosypując pozostałą. Następnie odstaw do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość).

Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną, rozwałkuj na grubość dwóch palców, wycinaj szklanką krążki i odkładaj do ponownego wyrośnięcia.

 

Garnek napełnij wodą do połowy, na wierzchu umocuj 2-3 warstwy gazy, teraz wodę zagotuj. Na gazęadź po kilka bułeczek, przykryj szczelnie miską. Przez cały czas gotuj wodę na dużym ogniu mniej więcej przez 25 minut. Wyłącz gaz, a po 3 minutach powoli zdejmij pokrywkę (nie wcześniej, bo bułeczki mogą opaść).

 

Podawaj je do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego mięsa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin