Gofry z dżemem i bitą śmietaną.rtf

(6 KB) Pobierz
Gofry z d¿emem i bit¹ œmietan¹

Gofry z dżemem i bitą śmietaną

 

Składniki:

gofry:

375 g mąki

25 g droży

50 g cukru

500 ml letniego mleka

4 jaja

125 g masła

l

skórka z połówki pomarańczy

em truskawkowy lub wiśniowy

bita śmietana

 

wsyp do miski. Na środku zrób otwór, włóż w niego pokrojone droże, ł cukru i dolej 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj i odstaw na 15 minut. Mleko wymieszaj z jajkami, stopionym masłem, solą i skórką cytryny, dodaj do ciasta.

 

Powoli posyp pozostałą częściąki. Ubijaj ciasto, aż do pojawienia sięcherzyków. Odstaw na 25 minut. Podgrzej gofrownicę, zrób gofry i ostudź.

 

Gofry pokrój na mniejsze kawałki i posmaruj dżemem. Podawaj bitą śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin