Tort anielski.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort anielski

Tort anielski

 

Składniki na 12 porcji:

biszkopt:

10 dag mąki

3 dag mąki ziemniaczanej

30 dag cukru

12 białek

szczypta soli

miąższ z 1/2 laski wanilii

łka proszku do pieczenia

masa bezowa:

20 dag cukru

2 białka

pół łki miodu

krokant pistacjowy:

15 dag cukru pudru

15 dag posiekanych pistacji

łka margaryny

 

Oba rodzaje mąki oraz 1/3 cukru dokładnie wymieszaj. Białka lekko ubij, dodając do nich sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dosypuj resztę cukru wymieszanego z wanilią i ubijaj do chwili, aż powstanie sztywna piana. Mieszaninę z mąki i cukru przesiej na pianę i delikatnie z nią wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm, a teraz wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut w temperaturze 175°C.

 

Z cukru (łeczkę odłóż) i 80 ml wody ugotuj gęsty syrop. W tym czasie białka ubij z łeczką cukru na sztywną pianę. Pianę ubijaj, dolewając do niej cienkim strumieniem gorący syrop. Ubijaj ją do całkowitego wystygnięcia. Na koniec dodaj miód i wymieszaj.

 

Upieczone ciasto grubo posmaruj pianą. Ł uformuj falisty wzór. Na patelni lekko skarmelizuj cukier puder. Do karmelu dodaj posiekane pistacje, dokładnie wymieszaj. Masę pistacjową rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i rozwkuj. Gdy stwardnieje, ostrożnie pokrusz ją wałkiem. Pokruszonym krokantem posyp wierzch tortu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin