Mintaj w sosie agrestowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Mintaj w sosie agrestowym

Mintaj w sosie agrestowym

 

Składniki:

80 dag filetów lub kostek mintaja

2 łki mąki

2 łki soku z cytryny

2 szklanki agrestu (może być mrożony)

4 łki miodu

pół szklanki śmietany

pół kieliszka białego wytrawnego wina

l, pieprz

olej do smażenia

 

Rybę posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Umyty i osączony agrest gotuj na małym ogniu z winem i ł wrzątku, a gdy jużdzie rozgotowany, przetrzyj go przez sito, wymieszaj z miodem i śmietaną, dodaj ewentualnie szczyptę soli i podduś na bardzo małym ogniu tak, by nie dopuścić do wrzenia.

 

Filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju, wyłóż na ogrzany półmisek i polej gorącym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin