Risotto z wołowiną.rtf

(7 KB) Pobierz
Risotto z wo³owin¹

Risotto z wołowiną

 

Składniki:

2 torebki ryżu długoziarnistego (25 dag)

60 dag chudej wołowiny 

12,5 dag zielonego groszku

(mrożonego lub konserwowego)

marchewka

mała czerwona papryka

pół żółtej papryki

kawałek selera

2 pomidory świeże lub z puszki

czerwona cebula

łeczka mąki

2 łki oliwy

2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (1 kostka)

półczka natki pietruszki

bek czosnku

tymianek, bazylia

natka pietruszki

cukier, sól, pieprz

 

Ryż wrzuć na osolony wrzątek, gotuj pod przykryciem mniej więcej 20 minut, a potem odsącz.

 

Warzywa umyj i oczyść. Marchewkę, paprykę, seler i cebulę pokrój w paski. Mięso opłucz, osusz i drobno pokrój, a następnie posyp mą, solą i pieprzem.

 

Na rozgrzanej oliwie krótko podsmaż pokrojoną cebulę, zmiażony czosnek i mięso. Podlej bulionem i duś pod przykryciem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj marchewkę, seler, paprykę i groszek.

 

Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa. Gdy mięso i warzywa bę miękkie, dodaj ryż i wszystkie przyprawy. Duś jeszcze chwilę pod przykryciem.

 

Potrawę udekoruj posiekaną natką i bazylią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin