Smażony ryż.rtf

(6 KB) Pobierz
Sma¿ony ry¿

Smażony ryż

 

Składniki na 3 porcje:

20 dag ryżu długoziarnistego

2 łki oliwy z oliwek

mała cebula (obrana i drobno posiekana)

2 jaja

2 łeczki sosu sojowego

l, pieprz

 

Ryż wypłucz na sicie, po czym mocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Po upływie tego czasu wsyp do wrzącej osolonej wody. Gotuj 12 minut, na koniec dokładnie odsącz.

 

Na patelni rozgrzej oliwę i, mieszając, zeszklij posiekaną cebulę (nie rumień!). Teraz dodaj uprzednio przygotowany ryż i smaż, aż zacznie brązowieć.

 

Rozbite widelcem jaja dokładnie wymieszaj z sosem sojowym, po czym wlej do ryżu i smaż na dość dużym ogniu, aż się zetną.

 

Dopraw ryż do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podawaj natychmiast po przygotowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin