Domowy serek pieczarkowy
Składniki na 4 porcje:
25 dag obsuszonego białego sera
2-3 łyżki białego wytrawnego wina
10 dag pieczarek
1-2 ząbki czosnku
otarty suszony tymianek
3 łyżki masła
sól, pieprz
Pokruszony ser ułóż na talerzu, lekko posól, przykryj i zostaw na 4-5 dni w ciepłym miejscu.
Umyte kapelusze pieczarek osusz i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i usmaż pieczarki. Dopraw je pieprzem, tymiankiem i roztartym z solą czosnkiem, po czym zdejmij je z ognia i wymieszaj z winem.
Na patelni stop pozostałe masło, wyłóż ser i, mieszając, smaż, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Teraz dodaj przygotowane pieczarki i podgrzewaj na małym ogniu, dokładnie mieszając.
Na koniec przełóż wszystko do salaterki i ostudź.
Dessimo