Kolorowa tarta.rtf

(7 KB) Pobierz
Kolorowa tarta

Kolorowa tarta

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

1,5 szklanki mąki

opakowanie suchych droży

pół szklanki wody

łka oliwy

pół łeczki soli

farsz:

50 dag białej cebuli

po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki

10 dag szynki

pół szklanki gęstej śmietany

4 jaja

łka przyprawy do pizzy

2 łki oliwy, sól

 

Droże zalej w misce wodą o temperaturze około 40°C, przykryj i odstaw na kilka minut, potem wsyp do nich mą i sól oraz wlej oliwę. Ciasto dokładnie wyrób. Gdy będzie jużadkie i miękkie, postaw je w ciepłym miejscu, by wyrosło. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, papryki i szynkę w równą kosteczkę. Wszystko razem podsmaż na oliwie, przestudź, po czym zapraw śmietaną wymieszaną z rozbełtanymi jajami, przyprawą do pizzy i solą.

 

Na końcu wysmaruj tłuszczem formę do tarty i starannie oprósz mą. Następnie wylep rozwałkowanym ciastem, do środka włóż farsz i rozprowadź go równą warstwą. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C) na 35-40 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin