Kolorowa tarta
Składniki na 6 porcji:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
opakowanie suchych drożdży
pół szklanki wody
łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
farsz:
50 dag białej cebuli
po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
10 dag szynki
pół szklanki gęstej śmietany
4 jaja
łyżka przyprawy do pizzy
2 łyżki oliwy, sól
Drożdże zalej w misce wodą o temperaturze około 40°C, przykryj i odstaw na kilka minut, potem wsyp do nich mąkę i sól oraz wlej oliwę. Ciasto dokładnie wyrób. Gdy będzie już gładkie i miękkie, postaw je w ciepłym miejscu, by wyrosło. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, papryki i szynkę w równą kosteczkę. Wszystko razem podsmaż na oliwie, przestudź, po czym zapraw śmietaną wymieszaną z rozbełtanymi jajami, przyprawą do pizzy i solą.
Na końcu wysmaruj tłuszczem formę do tarty i starannie oprósz mąką. Następnie wylep rozwałkowanym ciastem, do środka włóż farsz i rozprowadź go równą warstwą. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C) na 35-40 minut.
Dessimo