Duszonka śródziemnomorska
Składniki na 4 porcje:
3 bakłażany średniej wielkości
średniej wielkości cukinia
4 pomidory
2 cebule
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 szklanki oleju, sól
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bakłażany i cukinię umyj, pokrój w półplastry grubości około 1 cm. Posól, odstaw na minimum 30 minut, aż wydzieli się gorzki sok. Teraz odsącz i delikatnie wytrzyj papierowymi ręcznikami.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w grubą kostkę, starając się usunąć pestki. Cebulę obierz i posiekaj w grubą kostkę. Po przygotowaniu warzyw rozgrzej olej, włóż bakłażany i lekko zrumień z obydwu stron. Dodaj następnie po kolei: cukinię, cebule i pomidory. Posól i duś pod przykryciem. Dopraw ziołami prowansalskimi i posyp natką pietruszki. Odkryj, żeby sok odparował. Podawaj na ciepło lub na zimno.
W zależności od pory roku warzywa można komponować w dowolny sposób - musisz jednak pamiętać, by zawsze znalazły się wśród nich pomidory i cebula.
Dessimo