Duszonka śródziemnomorska.rtf

(6 KB) Pobierz
Duszonka œródziemnomorska

Duszonka śdziemnomorska

 

Składniki na 4 porcje:

3 bakłany średniej wielkości

średniej wielkości cukinia

4 pomidory

2 cebule

2 łeczki ziół prowansalskich

1/4 szklanki oleju, sól

3 łki posiekanej natki pietruszki

 

Bakłany i cukinię umyj, pokrój w półplastry grubości około 1 cm. Posól, odstaw na minimum 30 minut, aż wydzieli się gorzki sok. Teraz odsącz i delikatnie wytrzyj papierowymi ręcznikami.

 

Pomidory sparz, obierz i pokrój w grubą kostkę, starając się usunąć pestki. Cebulę obierz i posiekaj w grubą kostkę. Po przygotowaniu warzyw rozgrzej olej, włóż bakłany i lekko zrumień z obydwu stron. Dodaj następnie po kolei: cukinię, cebule i pomidory. Posól i duś pod przykryciem. Dopraw ziołami prowansalskimi i posyp natką pietruszki. Odkryj, żeby sok odparował. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

W  zależności od pory roku warzywa można komponować w dowolny sposób - musisz jednak pamiętać, by zawsze znalazły sięd nich pomidory i cebula.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin