WINO BŁAWATKOWE.doc

(46 KB) Pobierz

Wino Bławatkowe

 

Przepis nr. 01

 

4,5 kg cukru rozpuścić w 12 l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać 4 l płatków kwiatowych chabra bławatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez pestek) + drożdże. fermentować.
Co ciekawe, po zakończeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 l słodkiego czerwonego wina.

 

 

 

Wino Bławatkowe              A

4,5 kg. cukru

Przepis na około 18 litrów wina.

12 l. wody

4 l. płatków kwiatowych chabra bławatka

3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)

drożdże winne

4g. pożywki

 

 

 

 

Wino Bławatkowe               B

2,5 kg. cukru

Przepis na około 10 litrów wina.

6,5 l. wody

2 l. płatków kwiatowych chabra bławatka

2 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)

drożdże winne

3g. pożywki

 

 

 

chaber.jpg [14,0kB]

 

 

 

Kwiaty chabra zawierają antocyjanidyny (barwnik błękitny), kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy, garbniki, śluzy i flawonoidy. Chaber był rośliną leczniczą w czasach prasłowiańskich używaną do tamowania krwi, leczenia ran, ukąszeń węży itp. Z kwiatów można uzyskać niebieski barwnik do materiałów i farb. Obecnie potwierdzone jest działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i moczopędne. Gatunek ten pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, ale rozpowszechnił się na całym świecie wraz z uprawą zbóż. Do celów leczniczych zbiera się pojedyncze kwiaty wyskubane z koszyczka (Flos Cyani sine calice). Zrywa się je ręcznie podczas słonecznej pogody i suszy rozpostarte cienką warstwą na siatkach w miejscu cienistym, przewiewnym lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 35°C. Należy je przechowywać w miejscu suchym, w ciemności. Jest to doskonała roślina miododajna.

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin