Piwo domowe Skladniki: Jeczmien 2 litry Cukier 2 kg Chmiel 20 dag Drozdze 5 dag Woda 12 litrow Przepis: Jeczmien zamoczyc na kilka godzin w cieplej wodzie do napecznienia.Odlac i pozostawic w kamiennym garnku lub w innym nie obitym emaliowanym naczyniu,przykrywajac go kocem i ustawiajac w cieplym miejscu na ok.14 dni az do momentu,kiedy zacznie kielkowac.Kielkujace ziarno wsypac do garnka ,zalewajac 8 litrami cieplej wody i gotowac ok 3 godziny.Sporzadzic syrop z 2 litrow wody i cukru,po czym zagotowac.Chmiel wlozyc do emaliowanego garnka,zalac reszta wody i gotowac rowniez ok.3 godziny.Wywary odcedzic,polaczyc razem,dodac syrop,wymieszac i przestudzic do temp.30 � C. Dodac drozdze rozpuszczone w niewielkiej ilosci letniej wody,ponownie wymieszac.Naczynie przykryc czysta sciereczka i obwiazac sznurkiem lub gaza,pozostawiajac na ok.24h.Po uplywie tego czasu odcedzic na sicie wylozonym gaza,wlac do czystych butelek,pozostawiajac wolna przestrzen w szyjce,szczelnie zamknac i pozostawic na tydzien w chlodnym ciemnym miejscu.
Dessimo