Faworki Maćka
Napisał Maciek K
Składniki: - 3 żółtka - 3 łyżki śmietany - łyżka cukru pudru - łyżka spirytusu - 20 dkg mąki - 50 dkg smalcu do smażenia Wykonanie: Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki. Ciasto rozwałkować na 3 mm. Wykroić pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć. Smażyć w dużej ilości smalcu (wiem że nie zdrowo!) bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków. Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić. Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę ręcznik papierowy, aby odciągnąć tłuszcz, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.
kasica171