Konfitury z truskawek1 kg truskawek, 1,2 kg cukru, trochę soku z cytryny, szkalnka wody lub soku z truskawek. Dojrzałe, niezbyt duże i odszypułkowane owoce przebrać i umyć. Ugotować syrop z cukru i wody lub soku wyciśniętego ze zmiażdżonych truskawek. Do gorącego wkładać partiami owoce i odstawić na 3-4 godziny. Następnie zagotować i smażyć na małym ogniu 20-25 minut. Jeśli trzeba, zebrać szumowiny. UWAGA: podczas podgrzewania mieszać konfitury ruchem kolistym tak, aby owoce przez cały czas były zanurzone w syropie. Masę z truskawek odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia masę ponownie smażyć tak długo, aż truskawki zrobią się przezroczyste. Dodać sok z cytryny. Gorące konfitury przełożyć do nagrzanych słoików i natychmiast zakręcić.
bastusia32