Dietetyczne Tiramisu
Składniki
· 5 jaj
· 3 lyzki maki kukurydzianej
· 1 lyzeczka proszku do pieczenia
· 1 szkl naparu z kawy
· 0,5 kg serka homogenizowanego 0,1 % tluszczu
· slodzik w plynie
· aromat migdalowy
· kakao odtluszczone do posypania
· 1 lyzka zelatyny
·
· Bialka ubic do bialosci, dodac slodzik w plynie, 3 lyzki maki, proszek do pieczenia, kilka kropel olejku migdalowego, delikatnie wymieszac, rozlozyc w blasze na papierze do pieczenia i piec przez ok 15 - 20 min w temp. 180°C
· Zoltka ubic do bialosci ze slodzikiem, dodac do tego ser, olejek migdalowy, rozpuszczona w odrobinie wody lub mleka zelatyne.
· Upieczony biszkopt wystudzic, przekroic na pol w poprzek. Naparem z kawy nasaczyc dolny placek. Wylozyc na niego polowe masy, przelozyc nastepnym plackiem, ktory rowniez nasaczyc kawa. Polozyc na niego reszte masy, wygladzic i obficie posypac odtluszczonym kakao. Wstawic do lodowki na kilka godzin do zastygniecia.
skaja67