Tiramisu;).docx

(54 KB) Pobierz

Tiramisu

 

Składniki

·         900 g serka mascarpone lub twarogu 3-krotnie mielonego (polecam firmy President daw. Bacha) lub serka do tiramisu Dr Oetker

·         300 g cukru pudru

·         500 g śmietany

36%

·         20 g żelatyny

·         400 g podłużnych biszkoptów

·         4 łyżeczki kawy

·         likier amaretto lub zapach migdałowy i wódka

·         ciemne kakao

do posypania

1.     Serek miksujemy z cukrem.

2.     Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie powoli wlewamy do serka, cały czas miksując.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=22857

3.     Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką.

4.     Przygotowujemy mocną kawę- ja robię 2 średniej wielkości kubki. Dodajemy likier amaretto lub ewentualnie kilka kropli zapachu migdałowego i trochę wódki.

5.     Dno tortownicy lub prostokątnej formy wykładamy połową biszkoptów. Każdy biszkopt zanużamy na 2 sekundy z każdej strony w kawie. Na to wykładamy połowę sera, potem resztę biszkoptów, także nasączonych i znów masę serkową.

6.     Całość wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Przed podaniem posypujemy kakao.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=22855   http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=22153

 

Polecam wam kupić takie specjalne biszkopty do tiramisu- wcale nie są droższe, niż zwykłe. Ja za 500 g opakowanie zapłaciłam 11 zł a to starczy na 2 tiramisu. Jeżeli nie możecie takich dostać lepiej samemu upiec biszkopt i pociąć go w paski. Polskie biszkopty np. San w ogóle się nie nadają- robi się z nich paćka a wcale nie są tańsze.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin