Tiramisu
Składniki
· 900 g serka mascarpone lub twarogu 3-krotnie mielonego (polecam firmy President daw. Bacha) lub serka do tiramisu Dr Oetker
· 300 g cukru pudru
· 500 g śmietany
36%
· 20 g żelatyny
· 400 g podłużnych biszkoptów
· 4 łyżeczki kawy
· likier amaretto lub zapach migdałowy i wódka
· ciemne kakao
do posypania
1. Serek miksujemy z cukrem.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie powoli wlewamy do serka, cały czas miksując.
3. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Przygotowujemy mocną kawę- ja robię 2 średniej wielkości kubki. Dodajemy likier amaretto lub ewentualnie kilka kropli zapachu migdałowego i trochę wódki.
5. Dno tortownicy lub prostokątnej formy wykładamy połową biszkoptów. Każdy biszkopt zanużamy na 2 sekundy z każdej strony w kawie. Na to wykładamy połowę sera, potem resztę biszkoptów, także nasączonych i znów masę serkową.
6. Całość wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Przed podaniem posypujemy kakao.
Polecam wam kupić takie specjalne biszkopty do tiramisu- wcale nie są droższe, niż zwykłe. Ja za 500 g opakowanie zapłaciłam 11 zł a to starczy na 2 tiramisu. Jeżeli nie możecie takich dostać lepiej samemu upiec biszkopt i pociąć go w paski. Polskie biszkopty np. San w ogóle się nie nadają- robi się z nich paćka a wcale nie są tańsze.
skaja67