Tiramisu idealne
Składniki
Składniki na blaszkę o wielkiści 24x24 cmCiasto:3 jajka1 szkl mąki1 łyżka mąki kartoflanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnejMasa:500g serka mascarpone300 ml śmietanki kremówki 30%4 żółtka3/4 Szkl cukru pudrukakao+cukier puder do posypania
Upiec biszkopt wg własnego przepisu, lub Najpierw ubić żółyka z cukrem, z bialek ubić piane na sztywno, dodać żółtka ciągle ubijając. Przesiac mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć w jednolita masę. Wlać na blaszkę i pieć w 180 stopniach przez ok. 20 min.Jesli ciasto wyjdzie zbyt małe aby przekroić je na 3 blaty to można przekroić na 2 blaty a w środek ułożyć okrągłe biszkopciki, namoczone w rozpuszczonej kawie.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać setr mascarpone i połączyć całość. Śmietanę kremówke unić z cukrem pudrem i połączyc z masą mascarpone.Przekładając każdy biszkopt ponczowac kawą rozpuszczona w 100 ml wody.Przekładać w kolejności: ciasto-masa-ciasto(biszkopty)-masa-ciasto-masa.
skaja67