Tiramisu buni.docx

(14 KB) Pobierz

Tiramisu buni

 

Składniki

Składniki:
Biszkopt jasny:

·         6 jaj

·         1 szkl cukru

·         1,5 szkl mąki

·         8 łyżek oleju

·         6 łyżek wody

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         Rozlewamy biszkopt na dwie formy i pieczemy

Biszkopt ciemny:

·         4 jaja

·         4 łyżki oleju

·         3 łyżki wody

·         ¾ szkl mąki

·         1 łyżka proszku do pieczenia

·         ½ szklanki cukru

·         2 łyżki kakao

Masa serowa:

·         40 dkg sera( może byc zwykły twaróg albo tez mascarpone)

·         ½ szkl śmietany kwaśnej 18%

·         ½ szkl cukru pudru

·         1 łyżeczka żelatyny (rozpuścić w wodzie)

·          

Masa

·         1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotować 3 godz.)

·         1 masło

·         4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 1 łyżce wody

Poncz:

·         ½ litra wody

·         3 łyżki cukru

·         2 łyżki kawy rozpuszczalnej

·         5 łyżek spirytusu

·         Tym ponczem nasączyć wszystkie placki.

Wykonanie:

1.       Biszkopt jasny. Ubijamy białka, dodajemy cukier, po 1 żółtku, wodę, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Z tej porcji pieczemy dwa placki.

2.       Biszkopt ciemny. Robimy tak samo jak biszkopt jasny. Pieczemy jeden placek.

3.       Masa serowa. Śmietanę i cukier ubić dodać ser i na końcu rozpuszczoną żelatynę.

4.       Mleko w puszce gotowac 3 h utrzeć z masłem i dodać kawę rozpuszczona w wodzie.

5.       Wode zagotować z cukrem i kawą jak przestygnie dodać spirytus i naponczować placki.

Składanie:
Placek ciemny + poncz + masa serowa + placek jasny + poncz + masa (większa połowa tej masy) + placek jasny + poncz + masa (reszta) + polewa lub starta czekolada

Zgłoś jeśli naruszono regulamin