Przepisy z thermomixem II.doc

(164 KB) Pobierz
Przepisy z Thermomixem II

Przepisy                                        z Thermomixem II

Ewa Hałaczkiewicz

 

 

 

 

2008-06-18

 

 

 

 


Pizza

Składniki:
40-50 gr. drożdży
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki ciepłej wody
400 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
0,75 szkl. wody
łyżeczka soli
Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.
Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.

anbetung.gif
To prawda. To ciasto jest genialne, choć w przepisie nie jest napisane że trzeba dodać soli, więc za pierwszym razem zrobiłem niezbyt słone icon_smile.gifale poza tym SUUPER !!!!
Choć krojenie pieczarek thermomixem to jeszcze dla mnie wyzwanie. No chyba że ktoś ma jakieś sugestie :D
Aha - w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej

Ciasteczka owsiane
1 szklanka (90g) płatków owsianych
1 szklanka (150 g) mąki (dodatek krupczatki poprawia kruchość)
1 szklanka (200g) brązowego cukru (wzięłam 190g białego, słodkie bardzo wyszło)
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
125g masła
2 łyżki miodu (można też syropu klonowego, ale miód daje ten zapach!)
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

W TM stopić razem masło, miód i wodę, 5 minut/60 stopni/obroty 2.
W dużej misce zmieszać składniki sypkie, wrzucić do TM. 30 s interwał.
Ze zmieszanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok. 5 cm.
Piec w temperaturze 150 stopni, najwygodniej na dwóch blachach jednocześnie i z termoobiegiem.
Po 20 minutach pieczenia i jakiejś minucie ostudzenia na zewnątrz powinny się dać zdjąć łopatką, jeśli nie, można dopiec jeszcze 2-3 minuty. Studzić na kratce.

Ciasteczka można zamrozić - rozmrażają się błyskawicznie i są kruche, bo bezwodne icon_biggrin.gif

 

CIASTO KOKOSOWE

Składniki:
*140 g mąki
*50 g wiórek kokosowych
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
*4 jajka
*100 gr. cukru
*1 jogurt kokosowy (tak sobie pomyślałam, że jak będzie ciężko zdobyć takowy bo przyznam że nie spotkałam się, to może zamiast kokosowego dodać naturalny i dodać trochę więcej wiórek i cukru, bądź też można dodać mleczko kokosowe)
*100 gr oleju
Wykonanie:
*do pojemnika wsypać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem wymieszać przez 20 sek. obroty 5, odłożyć
*dodać do pojemnika jajka i cukier i mieszać 20 sek. obroty 3
*dodać olej i jogurt, mieszać 10 sek. obr. 3., a następnie dodać do tego wcześniej przygotowana mąkę,
mieszać 6 sek. obr. 2.
*wylać na przygotowana tortownice (posmarowaną tłuszczem, oprószoną bułką tratą bądź mąką) i włożyć
do podgrzanego piekarnika w temp. 180C, ok. 30-35 min
*wyjąć i poczekać, aż wystygnie
*posypać wiórkami kokosowymi.

CIASTO MIGDALOWE
230 g cukru pudru
100 g migdałów
170 g miękkiego masła
80 g maki
80 gr. maki ziemniaczanej
4 jajka
1 torebka proszku do pieczenia / włoskie proszki do pieczenia odpowiadają 500 g maki /
1 aromat migdałowy

- jeśli użyje sie cukru, należy zrobić cukier puder / tak to rozumiem /: 20 sekund, szybkość nr 9
- dodać migdały: 15 sekund, szybkość Turbo
- dodać jajka / przy włączonych mieszadłach: nie wiem, czy tak je nazywacie /: 1 minuta, szybkość nr 6
- dodać masło: 1 minuta, szybkość nr 7
- dodać make, make ziemniaczana i szczyptę soli: 10 sekund, szybkość nr 5
- dodać proszek do pieczenia i aromat: 10 sekund, szybkość nr 5
- natłuścić i obsypać mąką formę
- piec wstawiając do zimnego piekarnika: 35 minut, temperatura 180°C

 

Ciasto ucierane- mojej Mamy, do owoców, serników, powideł, maku, masy kokosowej, orzechowej

 

składniki:
1szkl.cukru
1 kostka margaryny(250g)
6 jaj
40 dag mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia


Cukier i margarynę(temp. pokojowa) utrzeć z motylkiem ok.2 min. poz. obr.3, dodając w międzyczasie jajka(całe), ciasto wygląda na zwarzone, ale po dodaniu mąki jest ok. Dodać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia. Jedna uwaga: nie chciało mi się całe wymieszać, ale jakoś dałam radę po wyłożeniu- łyżką. Na przyszły raz podzielę składniki na pół i będzie dobrze.
Połowę ciasta(można więcej) dać na blachę wyłożoną papierem na to owoce,    w tym przypadku śliwki-skórką do dołu i pozostałą część ciasta kupkami lub wyciskając paski z worka cukierniczego lub foliowego. Piec w temp.180st. C, aż zbrązowieje z wierzchu. Można posypać cukrem pudrem.

A taki był po upieczeniu i posypaniu c. pudrem jak wystygł- zwykłe, szybkościowe ciacho, które zawsze się udaje

Drożdżowa babka mojej mamy

 

Składniki:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży -- świeżych
10 dag masła
5 żółtek
15 dag cukru
1/4 litra mleka
rodzynki
1 cytryna -- tylko skórka
1 szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego

Mleko lekko podgrzewamy (2-3 min, temp 40st C, obr. 0,5)
Rozpuszczamy masło i przestudzamy je
Dodajemy resztę składników bez masła i rodzynek (4-5 min Interwał)
Po 2-3 min nie przerywając wyrabiania wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką masło"
Dodajemy rodzynki i lekko mieszamy (kilka sekund, obr. minimalne)
Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

Długo nie mogłam zabrać sie do tego ciasta. Ciągle pamiętałam tatę w pocie czoła (dosłownie) wyrabiającego ciasto. Po dostosowaniu składu do TM robię ją często i bardzo lubię. Jest nie za słodka, bardzo "puchata" i długo świeża.

DROZDZOWA PLECIONKA

Składniki:
200 ml mleka
100g cukru
100g masła lub margaryny
1 kostkę drożdży świeżych albo( 2 opakowania suchych drożdży)
1 białko ( żółtko zostawić do posmarowania plecionki)
szczypta soli

Wszystkie składniki dać do thermomixa na 2 min /40 stopni /poz.obr.2

Jak rozczyn będzie gotowy dodać
100-150 g twarogu przekręconego 3 krotnie przez maszynkę
600 g maki pszennej
Wszystko jeszcze raz wyrobić przez 3 min na poz. interwał
(można dodać rodzynki jeśli ktoś lubi)
Ciasto zostawić do wyrośnięcia przez 30 min.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części i zapleść warkocz
zapleciony warkocz posmarować żółtkiem i wstawić do zagrzanego piekarniana 180 stopni i piec 30 min

Drożdżówkę można połać lukrem lub przed pieczeniem posypać cukrem lecker.gif

Polecam jest pyszna robiłam juz parę razy mniam.gif

Drożdżówki z serem

 

0,5 kg mąki
2,5-3 dag drożdży
2 MT mleka
1/2 MT oleju
ok. 1 MT cukru (ilość można samemu sobie regulować)
szczypta soli
zapach lub cukier waniliowy
2 żółtka (1 białko odłożyć do posmarowania)

Cukier, drożdże, mleko i żółtka podgrzać - czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5
Dodać mąkę i sól, wyrabiać - czas 2 min poz. Interwał
Dodać olej, wyrabiać - czas 1 min poz. Interwał
Wyjąć ciasto z naczynia, pozostawić w naoliwionej misce aż podwoi objętość
Podzielić ciasto na 16 części i formować drożdżówki.
piec ok 20-30 minut w 200 stC
Nadziewałam twarogiem robionym "na oko". W TM podgrzałam 1/2 kg twarogu z 1 jajkiem, 1/2 kostki masła , cukrem do smaku i zapachem migdałowym ( temp 70 stC, 5 min, obr. 4-5)

Makownik świąteczny krucho-drożdżowy

 

Składniki:

Ciasto:
50 dag drożdży
3 łyżki śmietany
2 jaja
2 żółtka
150 g masła
1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy
50 g cukru pudru
400 g maki pszennej
1/3 łyżeczki soli

Masa:
400 g maku
150g masła
1l mleka
150 g miodu
1 cukier waniliowy
100 g posiekanych migdałów
150 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej
50 g cukru pudru
3 jajka
kieliszek rumu lub koniaku
 

Zemleć wanilię - czas 20 s obr. poz.9
dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10s obr.4
dodać drożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5
Włożyć do lodówki na 30 min
 

Masa
Do naczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotować 25 min temp. 100st, obr.2
odcedzić mak, ucierać -czas 1 min obr.9
dodać miód, masło, cukier waniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4
przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie, ostudzić
utrzeć żółtka z cukrem - 1 min obr 6, wyjąć z miski
nałożyć motylek
ubić białka - czas 3-4 min, obr 4
Do wystudzonej masy dodać utarte żółtka, piane z białek i kieliszek rumu lub koniaku delikatnie wymieszać
Ciasto rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem, nałożyć masę, ciasno zwinąć, końce zlepić i podłożyć pod spód
wstawić do ciepłego piekarnika (ok.50st) pozostawić do wrośnięcia 15-20 min, po czym zwiększyć temp. do 180st. i piec 45-50 min

Nibymuffinki drożdżowe

Składniki:
40 dag mąki pszennej
7 dag cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 MT mleka
1/2 MT śmietany -- gęstej
4 żółtka
5 dag drożdży
5 dag masła -- roztopionego
10 dag orzechów włoskich -- lub migdałów - nadzienie
1 łyżeczka cynamonu -- lub szczypta kardamonu -nadzienie
5 dag cukru -- nadzienie
1 jajko -- do posmarowania babeczek
5 dag masła -- nadzienie

Przygotowanie zaczynu:
" do naczynia miksującego wkładamy: 10 dag mąki + 1 MT mleka + 2 łyżeczki cukru + 5 dag drożdży
" rozmieszać kilka sekund na obrotach 2
" pozostawić, aż zaczyn wyrośnie pokrywając noże
" dodać pozostałe składniki (mąkę wsypać na końcu) i wyrobić ciasto 1/2 min/interwał
" pozostawić w Thermomixie, aż wyrośnie podwajając swoją objętość.
Nadzienie:
" Zmielić orzechy przez kilka sekund na obrotach 5, następnie przyrumienić je na suchej patelni. Po ostudzeniu dodać cukier i cynamon, po czym całość dokładnie wymieszać.
" Ciasto podzielić na dwie części. Rozciągnąć je na ok. 20 cm. Posmarować masłem, posypać nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 16 części. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.
" Babeczki ułożyć w papierowych foremkach i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po wierzchu posmarować je roztrzepanym jajkiem.
" Piec w temperaturze 250°C.

Pączki

Z książki ,,Dobre gotowanie" wypróbowałam- pyszne


Składniki:

50 g drożdży
70 g cukru
200 g mleka
80 g margaryny
4 żółtka
500 g mąki
szczypta soli
2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę podgrzać - czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5
Dodać mąkę i sól, wyrabiać - czas 2 min poz. Interwał
Dodać spirytus, wyrabiać - czas 1 min poz. Interwał
Ciasto pozostawić w naczyniu aż podwoi objętość
Wyjąć ciasto z naczynia, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać krążki
Nadziać powidłami, zlepić ,uformować kulki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Wyłożyć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem

Smacznego icon_smile.gif

Ps. Ja nadziewałam nutellą mniam.gif

 

Pyszny keks

 

Składniki:
250 g bakalii
5 jaj
250 g mąki
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu

Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy.
Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia.
Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo.
Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4.
Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4.
Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką.
Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni.
Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity.

 Sernik na zimno, wspaniały z truskawkami

 

0,5 kg twarogu
kostka margaryny o temp. pokojowej
400 g cukru
6 jaj
1 szklanka mleka
60 g żelatyny
owoce, np. truskawki

Zmielić cukier - 10 s., Turbo. Dodać margarynę i ucierać - 1 min., obr. 4-6.
Ciągle ucierając dodawać partiami ser (przez otwór w pokrywie) i żółtka, aż powstanie pulchna masa - czas 2-3 min, obr. 6.
Ciasto wyłożyć do miski.
Zagotować mleko z żelatyną - 5 min., 100 stopni, obr. 3-4.
Ostudzone w osobnym naczyniu mleko dodać do masy serowej. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli za pomocą motylka - 3 min., obr. 3, dodać do ciasta i wymieszać. Na koniec dać owoce, wymieszać.
Sernik przełożyć do tortownicy (najlepiej wyłożonej folią) i schłodzić.
Wychodzi wspaniały, folia łatwo odchodzi. Nie jest za słodki. Doskonały na gorące dni!!!

…………………………………………………………………………………………………………………………

Zrobiłam pyszny, ale ze względów ptasiowogrypowych troszkę zmodyfikowałam. Ubiłam jajka z cukrem w temp. 70st obroty4 przez 7 minut, wylałam do kubka do ostudzenia, a potem zmieliłam twaróg z margaryną i do niego dodałam masę jajeczną a dalej według Twoich wskazówek:)

 

SERNIK Z OWOCAMI

 

CIASTO
500 g mąki pszennej
200 g cukru
kostka margaryny
1 proszek do pieczenia
3-4 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego. Włączamy interwał na około 2-3 minuty aż zrobi się ciasto o zwartej
konsystencji. Potem wyjmujemy mniej więcej połowę i robimy z tego ciasta kulkę i zawijamy w folię. Do reszty dodajemy łyżkę kakao
zwykłego i włączamy interwał na około 1 minutę. Kiedy będzie dobrze wyrobione robimy tak jak poprzednio. Kulki chowamy na około 2
godziny do lodówki. Przed wyjęciem kulek robimy masę serową.
MASA SEROWA
1 kg twarogu
8 jajek
400 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Wszystko wrzucamy i mieszkamy na pozycji interwał aż zrobi się jednolita masa, ok. 1,5 minuty. Potem wrzucamy pokrojone
brzoskwinie z puszki lub inne owoce i mieszamy, ale tylko łopatką.
Następnie wykładamy jakieś 65 % na spód. Na to wylewamy masę serową, a na wierzch kruszymy ciasto z dodatkiem kakao. Pieczemy
godzinę w temp. 180 stopni. Po czym otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy aż wystygnie, dopiero wyjmujemy sernik. To ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin