Kopytka.txt

(0 KB) Pobierz
1.KOPYTKA a

Sk�adniki:
1 kg  ziemniak�w
troch� m�ki ziemniaczanej
jajko
3 szklanki m�ki

Spos�b przygotowania:
Ziemniaki ugotowa� i przecisn�� przez prask�. Odstawi� do ostygni�cia. Gdy ju� przestygn� doda� jajko, m�k� ziemniaczan� i m�k� zwyk��. Wyrobi�. W garnku zagotowa� wod�. Uformowa� kopytka. Gdy ju� woda b�dzie si� gotowa� wrzuca� kopytka. Mo�na podawa� sma�on� cebulk� i boczkiem poci�tym w paseczki.


2.KOPYTKA b 	 
 Sk�ad: 
50dkg ziemniak�w 
50dkg m�ki 
1 jajko 
s�l, pieprz
 
Spos�b wykonania: 
Ziemniaki obra� i ugotowa�, poczeka� a� ostygn�, przekr�ci� przez maszynk� do mi�sa lub dok�adnie ugnie��, doda� m�ki, s�l, pieprz, razem dok�adnie wyrobi� na stolnicy, wyrobi� cienki rulon, pokroi� i wrzuci� do wrz�cej wody, gotowa� do momentu a� wyp�yn�. 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin