1.KOPYTKA a Sk�adniki: 1 kg ziemniak�w troch� m�ki ziemniaczanej jajko 3 szklanki m�ki Spos�b przygotowania: Ziemniaki ugotowa� i przecisn�� przez prask�. Odstawi� do ostygni�cia. Gdy ju� przestygn� doda� jajko, m�k� ziemniaczan� i m�k� zwyk��. Wyrobi�. W garnku zagotowa� wod�. Uformowa� kopytka. Gdy ju� woda b�dzie si� gotowa� wrzuca� kopytka. Mo�na podawa� sma�on� cebulk� i boczkiem poci�tym w paseczki. 2.KOPYTKA b Sk�ad: 50dkg ziemniak�w 50dkg m�ki 1 jajko s�l, pieprz Spos�b wykonania: Ziemniaki obra� i ugotowa�, poczeka� a� ostygn�, przekr�ci� przez maszynk� do mi�sa lub dok�adnie ugnie��, doda� m�ki, s�l, pieprz, razem dok�adnie wyrobi� na stolnicy, wyrobi� cienki rulon, pokroi� i wrzuci� do wrz�cej wody, gotowa� do momentu a� wyp�yn�.
lifenika