Witaminowa zupa z kiełków
Składniki:- po 1 szklance kiełków fasoli, soczewicy, rzodkiewki i słonecznika- 1 duża marchew- kilka liści szpinaku- 1 dymka- 2 ząbki czosnku- ¼ małego selera- 3 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki- po sporej szczypcie lubczyku i bazylii (suszonych)- 4 szklanki rosołu warzywnego, może być z kostki- sól- 0,5 szklanki tartego żółtego sera
Marchew, dymkę, seler i szpinak pokroić drobno, dodać kiełki i zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko to razem podsmażyć na rozgrzanej w garnku oliwie, dodać rosół warzywny i gotować co najmniej 20 minut. W trakcie gotowania doprawić solą, dodać na koniec zieloną pietruszkę. Zupę podawać w filiżankach, posypaną tartym serem.
agastanczyk1