Składniki na 12 porcji:- ok. 2 kg schabu - 15 dag suszonych moreli - 2 łyżki migdałów w płatkach - 1 cebula - olej - 5 dag tartej bułki - 1 jajko - natka -1 łyżka miodu - 200 ml bulionu- sól- pieprz
Sposób wykonania:1. Farsz: Morele umyj, osącz, posiekaj. Płatki migdałów pokrusz. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Wymieszaj z morelami, migdałami, tartą bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.2. Schab opłucz, osusz, rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm, oprósz solą i pieprzem. Wyłóż na niego nadzienie, zwiń, obwiąż nitką. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj miodem, skrop olejem, podlej częścią bulionu. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 st. C, skrapiając co jakiś czas pozostałym bulionem. 3. Krojony na grube plastry schab podawaj z sosem powstałym w czasie pieczenia zagęszczonym łyżeczką mąki.
wieslaw7105