· 1/2kg mięsa mielonego
· 2 duże ziemniaki
· 2 cebule
· 2 jajka
· ząbek czosnku
· przyprawa do mięsa mielonego
· sól,pieprz,jarzynka
· 1/2 łyżeczki majeranku
· bułka tarta
· olej do smażenia
· grzyby po obgotowaniu około szklanki
Opis przygotowania
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce , odciskamy z soku ,dodajemy do mięsa mielonego.1 cebulę kroimy drobno i razem z jajkami ,przeciśniętym czosnkiem ,przyprawą do mięsa mielonego ,pieprzem i majerankiem dodajemy do mięsa ewentualnie dosalamy i wyrabiamy na masę ,chłodzimy w lodówce.(zimne lepiej się formuje)Obgotowane grzyby siekamy na drobniej ,na patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy grzyby z cebulą ,doprawiamy jarzynką i pieprzem tak bardziej ostro.Schłodzone mięso nadziewamy farszem grzybowym i panierujemy w bułce tartej ,nadajemy podłużny kształt ,smażymy na złoty kolor na niezbyt dużym gazie .Czasami mięso jest zbyt luźne wtedy można dodać troszkę bułki tartej do masy
glajszmit