krew.doc

(26 KB) Pobierz
krew:

krew:

 

jest tkanką płynną i stanowi ok. 6-7% masy ciała; w składzie krwi u mężczyzn i kobiet występują różnice; z tego względu wartości odnoszące się do krwi muszą uwzględniać różnice płci; krew pełni szereg funkcji:

-          dostarcza komórkom tlen a odprowadza dwutlenek węgla

-          zabiera z tkanek i komórek produkty które mają zostać wydalone

-          zapewnia łączność między poszczególnymi częściami i narządami organizmu za pomocą różnych substancji

-          chroni organizm przed czynnikami zewnętrznymi – tworzy zaporę przed drobnoustrojami

-          transportuje hormony syntetyzowane w organizmie i witaminy wchłonięte z przewodu pokarmowego

-          termoregulacja – wyrównuje różnice temperatur między poszczególnymi narządami i tkankami

-          wyrównuje pH we wszystkich tkankach oraz ciśnienie osmotyczne krwi

-          transportuje do wszystkich tkanek produkty energetyczne i budulcowe wchłonięte z przewodu pokarmowego

 

krew składa się z dwóch elementów:

a)     część bezpostaciowa – osocze

b)     część upostaciowana – krwinki

 

OSOCZE – część płynna krwi; należy do płynu zewnątrzkomórkowego; stanowi ok. 60%objętości krwi, w 95% składa się z wody; 8-10% stanowią rozpuszczone lub zawieszone ciała stałe, występują białka – globuliny, albuminy i fibrynogen, sole mineralne, witaminy, hormony, cholesterol, fosfolipidy, jony metali – sód, potas, wapń, magnez, chlorki;

 

ALBUMINY – są produkowane w wątrobie, pełnią wiele funkcji, utrzymują ciśnienie onkotyczne krwi i osmotyczne; albuminy przenoszą kwasy tłuszczowe; dzięki albuminom jest utrzymywana równowaga, która nie dopuszcza do ucieczki wody z naczyń oraz nie dopuszcza do gromadzenia się wody w tkankach; pełnią funkcję nośnika we krwi dla hormonów

 

GLOBULINY – należą do nich 3 grupy podfrakcji: alfa, beta i gamma; podfrakcje alfa i beta pełnią funkcje transportowe dla jonów; do grupy beta globulin należy szereg enzymów i proenzymów; podfrakcje z grupy gamma globulin są wytwarzane w węzłach chłonnych i są to głównie białka biorące udział w reakcjach obronnych organizmu (przeciwciała)

 

FIBRYNOGEN – wytwarzany jest przez wątrobę, białko związane z procesami krzepnięcia krwi

 

SKŁADNIKI MORFOTYCZNE:

 

1)    erytrocytyczerwone ciałka krwi; żyją ok. 120 dni; krwinki czerwone charakteryzuje szereg oznaczanych wielkości:

a)                 MCV – średnia objętość krwinki

b)                 MCH – średni ciężar hemoglobiny

c)                  MCHC – średnie procentowe stężenie hemoglobiny

d)                 MCD – średnia średnica krwinki

podstawowym działaniem erytrocytów jest transport tlenu do komórek i zabieranie dwutlenku węgla; erytrocyt zawiera białko – globinę, które jest połączone z cząsteczką żelaza; we krwi erytrocytów jest 4-6 mln/mm3

 

2)    leukocytybiałe ciałka krwi; dzielą się na:

a)  granulocyty kwasochłonne (eozynofile) – stanowią do 5% leukocytów, ich liczba

     rośnie w procesach alergicznych i robaczycach, jądro składa się z 2 płatów  

     połączonych chromatyną

     b)  granulocyty zasadochłonne (bazofile) – stanowią do 0,5%leukocytów, jądro składa

     się z 2-3 płatów, zawierają heparynę czyli czynnik przeciwkrzepliwy krwi

c)  granulocyty obojętnochłonne (neutrofile) – stanowią 60-70% leukocytów, jądro

     składa się z 2-5 płatów, pełnią funkcję obronną organizmu, gromadzą się w

     miejscach zapalnych, ich liczba rośnie w miejscach zapalnych i nowotworowych

d)  limfocyty – stanowią 20-30% wszystkich leukocytów, pełnią funkcję

    odpornościową, wytwarzają przeciwciała które niszczą antygeny, mają kulisty

     kształt z jądrem, wytwarzane są w szpiku kostnym czerwonym, węzłach 

     chłonnych, śledzionie, grasicy; wyróżniamy limfocyty B i T;

e)                 monocyty – stanowią 4% leukocytów, wytwarzane są w szpiku kostnym czerwonym; pełnią funkcje obronne w organizmie, fagocytują czyli pożerają obce białka, uwalniają czynniki hamujące wzrost komórek nowotworowych, wytwarzają interferon – czynnik hamujący namnażanie wirusów 

leukocytów we krwi występuje 4-9 tyś/mm3

 

3)    trombocytyinaczej płytki krwi, wytwarzane są w szpiku kostnym czerwonym, biorą udział w procesie krzepnięcia, we krwi występuje ich 250-450 tyś/mm3

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin