Karpatka
Składniki
1 szkl. wody
½ kostki margaryny
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
Krem
½ litra mleka
1 szkl. cukru
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
½ szkl. mleka
1 łyżka cukru
1 kostka masła
Wykonanie
Zagotować 1 szkl. wody z ½ kostką margaryny (Kasia, Palma). Wsypać 1 szkl. mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia – szybko mieszać. Wystudzić. Następnie wbijać kolejno 5 jaj – dobrze wymieszać. Podzielić ciasto na dwie porcje. Piec w temp. 220oC około ½ godziny.
Krem: ugotować budyń, dobrze go wystudzić. Następnie zmiksować masło i dodawać po łyżce masy budyniowej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć kremem.
zakalec125