Karpatka.doc

(26 KB) Pobierz

                                              Karpatka

 

 

 

Składniki

1 szkl. wody

½ kostki margaryny

1 szklanka maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jaj

Krem

½ litra mleka

1 szkl. cukru

2 żółtka

2 czubate łyżki mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

½ szkl. mleka

1 łyżka cukru

 

1 kostka masła

 

Wykonanie

Zagotować 1 szkl. wody z ½ kostką margaryny (Kasia, Palma). Wsypać 1 szkl. mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia – szybko mieszać. Wystudzić. Następnie wbijać kolejno 5 jaj – dobrze wymieszać. Podzielić ciasto na dwie porcje. Piec w temp. 220oC około ½ godziny.

Krem: ugotować budyń, dobrze go wystudzić. Następnie zmiksować masło i dodawać po łyżce masy budyniowej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć kremem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin