SAŁATKA SZPINAKOWA ... z dodatkiem sera pleniowego i chrupišcego bekonu...polecam bardzo prostš, a jednoczenie bogatš w smaku sałatkę. Posłuży nawet jako danie obiadowe, szczególnie jeli podamy jš z pieczonymi ziemniaczkami. Jeżeli natomiast na ziemniaczki nie starczy nam czasu, wietnie smakuje również z grzankami czy chrupišcš bagietkš. Składniki * - wieże licie szpinaku * - licie sałaty lub mieszanka różnych lisci : roszponka, lodowa, gufrowana, rukola (coraz częciej można kupić gotowš mieszankę sałat) * - 1 pomidor * - 1 papryka czerwona * - 1 cebula fioletowa * - kilka oliwek * - około 5 dkg sera pleniowego typu roquefort (ja wybieram zawsze mocny w smaku, lazur jest dla mnie za słaby) * - kilka plastrów bekonu lub boczku * - oliwa, ocet winny, sól, pieprz Sposób przygotowania 1. Licie szpinaku oczyszczamy (jeżeli kupilimy go w pęczku), myjemy i łšczymy z sałatš. 2. Cebulę kroimy na piórka, paprykę obieramy i siekamy w cienkie paseczki, pomidora oparzamy i kroimy w plasterki. 3. Bekon kroimy na dłuższe paski i podsmażamy, ale to robimy w ostatniej chwili, zaraz przed podaniem, tak aby bekon był jeszcze ciepły w trakcie konsumpcji. 4. W misce łšczymy szpinak i sałatę z pozostałymi składnikami warzywnymi, lekko solimy i pieprzymy. Ser pleniowy kruszymy na drobne kawałeczki i delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę skrapiamy oliwš z oliwek oraz octem winnym i wykładamy na talerze. Teraz pozostaje tylko lekko podsmażyć paseczki bekonu i udekorować nim każdš porcję sałatki. 5. Tak jak wspomniałam, do sałatki wystarczy podać chrupišcš bagietkę lub grzanki, a dla bardziej wymagajšcych polecam pieczone ziemniaczki, mogš być te słodkie (bataty). 6. Smacznego,
glajszmit