SAŁATKA SZPINAKOWA.txt

(1 KB) Pobierz
                      SAŁATKA SZPINAKOWA 

... z dodatkiem sera pleniowego i chrupišcego bekonu...polecam bardzo
 prostš, a jednoczenie bogatš w smaku sałatkę. Posłuży nawet jako danie
 obiadowe, szczególnie jeli podamy jš z pieczonymi ziemniaczkami. Jeżeli natomiast na ziemniaczki nie starczy nam czasu, wietnie smakuje również z grzankami
 czy chrupišcš bagietkš.

Składniki

    * - wieże licie szpinaku
    * - licie sałaty lub mieszanka różnych lisci : roszponka, lodowa, gufrowana, 
rukola (coraz częciej można kupić gotowš mieszankę sałat)
    * - 1 pomidor
    * - 1 papryka czerwona
    * - 1 cebula fioletowa
    * - kilka oliwek
    * - około 5 dkg sera pleniowego typu roquefort (ja wybieram zawsze 
           mocny w smaku, lazur jest dla mnie za słaby)
    * - kilka plastrów bekonu lub boczku
    * - oliwa, ocet winny, sól, pieprz 

Sposób przygotowania

   1.

      Licie szpinaku oczyszczamy (jeżeli kupilimy go w pęczku), myjemy i łšczymy z sałatš.
   2.

      Cebulę kroimy na piórka, paprykę obieramy i siekamy w cienkie paseczki, pomidora 
      oparzamy i kroimy w plasterki.
   3.

      Bekon kroimy na dłuższe paski i podsmażamy, ale to robimy w ostatniej chwili, zaraz 
      przed podaniem, tak aby bekon był jeszcze ciepły w trakcie konsumpcji.
   4.

      W misce łšczymy szpinak i sałatę z pozostałymi składnikami warzywnymi, lekko
      solimy i pieprzymy. Ser pleniowy kruszymy na drobne kawałeczki i delikatnie mieszamy 
      wszystkie składniki. Sałatkę skrapiamy oliwš z oliwek oraz octem winnym i wykładamy na talerze. 
      Teraz pozostaje tylko lekko podsmażyć paseczki bekonu i udekorować nim każdš porcję sałatki.
   5.

      Tak jak wspomniałam, do sałatki wystarczy podać chrupišcš bagietkę lub grzanki, a dla 
       bardziej wymagajšcych polecam pieczone ziemniaczki, mogš być te słodkie (bataty).
   6.

      Smacznego,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin