Kotlety wegetariańskie.doc

(32 KB) Pobierz
Kotlety z fasoli Piękny Jaś;

Kotlety z fasoli Piękny Jaś;

25 dag fasoli,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżka natki pietruszki,
sól, pieprz,
bułka tarta do panierowania i olej do smażenia.

Fasolę namoczyć w wodzie na noc, a następnie odcedzić i zmiksować. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oliwie. Do fasoli dodać cebulę, jajko, sól, masło i przyprawy, wyrobić masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym.

Kotlety z ziemniaków

1,2 kg ziemniaków,
2 jajka i 1 żółtko,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła,
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, do panierowania:
6 łyżek ziarna sezamowego,
olej do smażenia.

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, przestudzić, obrać ze skórki i zemleć przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka, żółtko, masło i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Składniki dobrze wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtaczać w sezamie i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z zieloną sałatą i sosem pomidorowym.

Kotlety z kapusty i pieczarek

50 dag białej kapusty,
25 dag pieczarek,
10 dag wędzonego boczku,
2 jajka,
1 cebula,
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
bułka tarta do panierowania,
oliwa do smażenia.

Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę pokroić na paski. Umieścić w garnku z wrzącą i osoloną wodą. Gotować do miękkości przez ok. 20-30 min. Kapustę odcedzić na cedzaku. Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć z boczkiem pokrojonym w kostkę i z cebulką. Ostudzoną kapustę i przesmażone pieczarki z boczkiem zemleć. Do zmielonej masy dodać jajka, sól, pieprz, natkę pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Gdyby masa była za rzadka dodać bułkę tartą. Z masy uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na oliwie na rumiano.
Kotlety drobiowe zapiekane

50 dag mielonego mięsa indyka,
1 kg kapusty pekińskiej,
1 szkl. kaszy manny,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 jajka,
2 kostki bulionu rosołowego z drobiu,
1 mały koncentrat pomidorowy,
bułka tarta, vegeta, sól, pieprz,
olej do smażenia.

Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Kapustę poszatkować dodać kaszę manną, mięso, jajka, cebulę i czosnek. Doprawić vegetą, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Kostki rosołowe rozpuścić w 1 l wrzącej wody dodać koncentrat pomidorowy, zalać kotlety i przykryć naczynie pokrywą. Potrawę zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.


Kulki drobiowe z rodzynkami i migdałami

50 dag mięsa mielonego indyczego,
3 łyżki rodzynek,
1 jajko,
1 łyżka masła,
1 sucha bułka,
0,5 szkl. słodkiej śmietanki,
1 łyżka pokruszonych płatków migdałowych,
1 łyżka posiekanego koperku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.
do panierowania:
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki pokruszonych
płatków migdałowych,
olej do smażenia.

Rodzynki umyć, sparzyć wrzącą wodą i po chwili odcedzić. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Masło rozetrzeć z bułką, dodać płatki migdałowe, połączyć z mięsem i rodzynkami, dodać żółtko, posiekany koperek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę. Z białka ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Z masy uformować kulki średnicy 2 cm, obtoczyć w bułce wymieszanej z migdałami. Usmażyć na rumiano na oleju (kulki muszą być całe w nim zanurzone). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub na zimno, jako jeden ze składników koreczków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin