Risotto z wołowiną
Składniki:
2 torebki ryżu długoziarnistego (25 dag)
60 dag chudej wołowiny
12,5 dag zielonego groszku
(mrożonego lub konserwowego)
marchewka
mała czerwona papryka
pół żółtej papryki
kawałek selera
2 pomidory świeże lub z puszki
czerwona cebula
łyżeczka mąki
2 łyżki oliwy
2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (1 kostka)
pół pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
tymianek, bazylia
natka pietruszki
cukier, sól, pieprz
Ryż wrzuć na osolony wrzątek, gotuj pod przykryciem mniej więcej 20 minut, a potem odsącz.
Warzywa umyj i oczyść. Marchewkę, paprykę, seler i cebulę pokrój w paski. Mięso opłucz, osusz i drobno pokrój, a następnie posyp mąką, solą i pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie krótko podsmaż pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso. Podlej bulionem i duś pod przykryciem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj marchewkę, seler, paprykę i groszek.
Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj ryż i wszystkie przyprawy. Duś jeszcze chwilę pod przykryciem.
Potrawę udekoruj posiekaną natką i bazylią.
krystyna1403