Nr etapu w schemacie
Zagrożenie
Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia
Drzewo decyzyjne
Etap procesu (nazwa)
Rodzaj (F, M, Ch) i charakter
Przyczyny
Procedury i instrukcje
Działania zapobiegawcze
Pyt. 1
Pyt. 2
Pyt. 3
Pyt. 4
Nr CCP
1
2
3
4
5
6
1.
Przyjęcie surowców – warzyw i owoców
Ch – chemiczne
Ze środowiska, nieprawidłowe zabiegi agrotechniczne, nieprawidłowy transport itp.
Instrukcja przyjęcia towaru oraz sposób magazynowania
Sprawdzenie stosownych specyfikacji, oznakowania
Ocena wizualna, dobór odpowiedniego dostawcy
TAK
NIE
-
2.
Przechowywanie warzyw i owoców w magazynie
Zawilgocenie, zagrzybienie magazynu, zagniwanie, pleśnienie warzyw i owoców
Instrukcja kontroli warunków magazynowania surowca
Ocena wizualna – wycofanie z użycia zepsutych warzyw i owoców
3.
Obieranie warzyw, owoców
Brak
–
4.
Mycie warzyw i owoców
Ch – zanieczyszczenia chemiczne
M – drobnoustroje
Z wody
Instrukcja kontroli jakości wody
Przestrzeganie częstotliwości badania wody
5.
Rozdrabnianie warzyw, owoców, podział na zadane części w zależności od przeznaczenia
F – ciała obce (włosy itp.)
Nieskuteczna dezynfekcja sprzętu do rozdrabniania Niewłaściwa higiena osobista pracownika
Niewłaściwe warunki higieniczne procesu
Instrukcja mycia i dezynfekcji sprzętu produkcyjnego Instrukcja utrzymania higieny osobistej pracownika oraz higieny na stanowisku pracy księga GHP)
Przestrzeganie zasad GHP rozmrażania mięsa
Przyrządzanie potraw z surowych warzyw, np. sałata, surówki itp.
M – drobnou...
lukaszlistowski